photo by C.Houliaras & T.Katsimihas

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

1000 γερανοί origami



 (x 500!)
Photo by C. Houliaras

Όλοι γνωρίζουν πάνω κάτω τι εστί «origami»(ακόμα ένα στερεότυπο: μικρά γιαπωνεζάκια να παιδεύονται για ώρες διπλώνοντας τετράγωνα χαρτάκια και στο τέλος να βγάζουν, όπως ο μάγος το κουνέλι από το καπέλο, ένα χάρτινο ζωάκι!). Οπότε θα παραθέσουμε μια μικρή ενδιαφέρουσα ιστορία για ένα συγκεκριμένο origami: Την ιστορία των χιλίων γερανών origami.

Τα Senbazuru” (1000 γερανοί origami)  είναι μια κατασκευή 1000 χάρτινων γερανών με τη μέθοδο origami (ελπίζω να έχετε καταλάβει ότι μιλάμε για τον γερανό το πτηνό, και όχι τον βαρύ εξοπλισμό  που χειρίζεται ο κουμπάρος!), οι οποίοι συγκρατούνται μαζί με κλωστές.

Ένας αρχαίος Ιαπωνικός μύθος λέει ότι ο κάτοχος μιας τέτοιας χιλιάδας γερανών origami, δικαιούται να του εκπληρωθεί μια ευχή από έναν γερανό, όπως η μακροζωία ή η ανάρρωση από βαριά ασθένεια ή τραυματισμό.

Ο γερανός (μιλάμε ακόμα για το πτηνό, ε?!) στην Ιαπωνία αποτελεί ένα από τα ιερά πλάσματα (όπως ο δράκος και η χελώνα), και φημολογείται ότι ζει 1000 χρόνια.  Στην Ιαπωνία λέγεται ότι αν φτιάξεις 1000 χάρτινους γερανούς origami, δικαιούσαι μια ευχή. Για αυτό και οι κατασκευές αυτές αποτελούν δημοφιλές δώρο για καλούς φίλους και οικογενειακά μέλη.

Οι χίλιοι χάρτινοι γερανοί αποτελούν και παραδοσιακό δώρο για ένα νεόνυμφο ζευγάρι (χμ… οπότε ίσως στην Ιαπωνία να παντρεύονται σε μεγαλύτερο ποσοστό από έρωτα και όχι για τα παραφουσκωμένα γαμήλια «φακελάκια»!), μιας και εκπροσωπούν την ευχή για χίλια χρόνια ευτυχίας και ευημερίας για το ζευγάρι. Από την άλλη, η παράδοση των παλαιότερων χρόνων ήθελε το ζευγάρι να κατασκευάζει 1000 χάρτινους γερανούς μαζί πριν φτάσει στην τέλεση του μυστηρίου του γάμου, διαδικασία που απαιτούσε υπομονή, εμπιστοσύνη και κατανόηση, αρετές που είναι απαραίτητες για έναν καλό γάμο. Το ζευγάρι που θα κατάφερνε να φτάσει στην ολοκλήρωση της κατασκευής 1000 χάρτινων γερανών μαζί, αποδείκνυε την ικανότητα να μείνει μαζί αγαπημένο για πολύ καιρό (ίσως και για πάντα!)

Οι χίλιοι χάρτινοι γερανοί δίδονται επίσης και σε νεογέννητα μωρά σαν ευχή για μακροζωία και καλή τύχη.

Και επειδή η αποκατάσταση μιας κοπέλας δεν είναι θέμα μόνο της Ελληνικής κοινωνίας, στην Ιαπωνία τα κορίτσια που κλείνουν το 16ο έτος της ζωής τους, πρέπει να φτιάξουν 1000 γερανούς origami και να τους προσφέρουν σε ένα αγόρι που θαυμάζουν, για να έχουν το γούρι του «καλού προξενιού».

Και μια συγκινητική ιστορία μέσα στην ιστορία των 1000 γερανών origami:

Ένα κορίτσι από τη Χιροσίμα- η Sadako Sasaki- προσπάθησε να φτιάξει 1000 γερανούς origami με την ελπίδα να εκπληρωθεί η ευχή της να επιβιώσει από την λευχαιμία, αποτέλεσμα της ρίψης της ατομικής βόμβας στην πόλη της κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Μια εκδοχή της ιστορίας λέει ότι κατάφερε να φτιάξει 644 γερανούς πριν καταλήξει, σε ηλικία 12 ετών, και οι φίλοι της έφτιαξαν τους υπόλοιπους 356, τους οποίους και τοποθέτησαν μαζί της κατά την ταφή , ενώ μια άλλη εκδοχή- που υποστηρίζεται και από το Hiroshima Peace Memorial Museum (όπου και δεσπόζει άγαλμά της κρατώντας στο χέρι έναν γερανό) ,λέει ότι η Sadako κατάφερε να φτιάξει και τους 1000 γερανούς πριν το θάνατό της.

Επειδή το χαρτί δεν ήταν σε αφθονία, η Sadako μάζευε τα περιτυλίγματα από τα φάρμακα που της χορηγούσαν στο νοσοκομείο που πέρασε τον τελευταίο χρόνο της ζωής της, και οι συμμαθητές της της έστελναν όσο χαρτί μπορούσαν να συλλέξουν. Οι 1000 γερανοί origami αποτελούν σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης.      

Οι 1000 γερανοί δένονται συνήθως  σε 40 κλωστές των 25 γερανών. Και δημιουργούν μια όμορφη αίσθηση ότι ίσως να εκπληρωθεί μια ευχή μας-μια σημαντική ευχή όπως η καλή υγεία και η ευτυχία, όχι απαραιτήτως η δική μας αλλά και άλλων-όχι απλά επειδή την σκεφτήκαμε και την περιμένουμε, αλλά επειδή με υπομονή και επιμονή κοπιάσαμε να κάνουμε όσα «απαιτούνται» για να την δικαιούμαστε…

[ Στο παρελθόν, ο Ελληνοϊαπωνικός Σύλλογος -http://grjpn-association.gr/index.php- κατασκεύασε και έστειλε με εκπρόσωπο, 3.000 χάρτινους γερανούς στο Μουσείο Ατομικής Βόμβας στη Χιροσίμα]

8 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε Alessandro! Είπαμε, έχουμε πολλά να πούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. sas euxaristoume poli alessandro kai patrik-san!!
    :))))
    sporty monkey

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Einai kai giortes..tha exafanistoune ta origami apo ta magazia meta apo ayto to arthro:P Fantazomai kai oi 3 mazi tha tous ftasete tous 1000 geranous apo ta dwra:))So start thinking of your wish;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Thinking, thinking, thinking...!!!!Don't go to the store, make one yourself! Και χάρισέ το κάπου με μια όμορφη ευχή! Πιστεύω ότι θα υπάρχουν οδηγίες online. Βοηθάει και στη συγκέντρωση, την υπομονή, την επιμονή και το αποτέλεσμα είναι καλόγουστο! γίνεται με οποιοδήποτε τετράγωνο χαρτάκι... από σοκολατάκι ας πούμε που τα φτιάχνει και μια φίλη:-) Καλά Χριστούγεννα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eίμαι ευτυχής που έστω και καθυστερημένα ανακαλύπτω την καλαίσθητη σελίδα σας αναζητώντας πληροφορίες για τους γερανούς της ιαπωνικής παράδοσης.
    Θα προτιμούσα φυσικά να μην είχε συμβεί στην πανέμορφη πατρίδα σας αυτή η συμφορά

    Φιλιά και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή