photo by C.Houliaras & T.Katsimihas

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Γιορτές στην Ιαπωνία #2

Τα μεσάνυχτα της Παραμονής έχουν περάσει, τα 108 χτυπήματα της καμπάνας στους Βουδιστικούς Ναούς έχουν ακουστεί, λίγες ώρες ύπνου έχουν μεσολαβήσει και...
 
Είναι Πρωτοχρονιά!!!

Τις πρώτες πρωινές ώρες της νέας χρονιάς, οι Ιάπωνες φοράνε τα καλά τους – κιμονό ως επί το πλείστον και ειδικά για τις νέες κοπέλες- και επισκέπτονται έναν Σιντοϊστικό ναό για να προσευχηθούν. Ρίχνουν τον καθιερωμένο οβολό τους στο ειδικό κουτί μπροστά στην είσοδο του ναού–τι ? νομίζατε ότι οι Ζεν θρησκείες δε θέλουν να βγάλουν το ψωμάκι τους?!!- τραβάνε ένα χοντρό σχοινί στο οποίο είναι δεμένη μια καμπανούλα ή κουδούνι και χτυπούν 2 φορές τα χέρια τους σαν παλαμάκια για να εισακουστούν από τους θεούς και προσεύχονται.

 Στη συνέχεια, αφού πάλι πληρώσουν το κατιτίς τους –μη φανταστείτε κανένα μεγάλο ποσό..μιλάμε για 1 ευρώ το πολύ-τραβάνε την τύχη τους! Πώς? Κουνάνε έναν ειδικό κύλινδρο που περιέχει στικάκια από μπαμπού με αριθμούς πάνω, και βάσει του αριθμού που θα τους τύχει, παίρνουν ένα χαρτάκι στο οποίο αναγράφεται μια ευχή, τη διαβάζουν, παίρνουν ελπίδα και μετά το δένουν σε ένα κλαδί δέντρου κοντά στο ναό... στο τέλος της μέρας έχει δημιουργηθεί στα δικά μας τα μάτια –εννοώ των ελαφρώς ξένων- ένα είδος παράξενου ιαπωνικού ‘χριστουγεννιάτικου’ δέντρου.  Πολλοί Ιάπωνες κρεμούν στην είσοδο του σπιτιού τους ένα χοντρό σχοινί πάνω στο οποίο έχουν δέσει κορδέλες από λευκό χαρτί  για να κρατήσουν μακρυά τα κακά πνεύματα και για να υποδεχτούν το νέο έτος.

Στη συνέχεια επιστρέφουν στο σπίτι και κουρασμένοι, πέφτουν να κοιμηθούν –όχι για πολύ, θα διαβάσετε το γιατί σε 1’- με την ελπίδα να ονειρευτούν τη μορφή ενός γερακιού ή του Όρους Φούτζι ή μιας μελιτζάνας καθώς όλα θεωρούν ότι αποτελούν αίσιους οιωνούς για τη νέα χρονιά. Σύντομα όμως θα σηκωθούν λοιπόν, καθώς είναι must να δουν την πρώτη Ανατολή του έτους, καθώς θεωρούν ότι είναι καλή και σωστή αρχή για τη νέα χρονιά! Μιλάμε άλλωστε για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου!



Και τώρα επιτέλους, ώρα για φαγητό!

Το φαγητό είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής των Ιαπώνων παρότι δε τους φαίνεται σε κιλά- και το έχουν αναγάγει κυριολεκτικά σε τέχνη! Και ποια καλύτερη ευκαιρία να βάλουν σε εφαρμογή όλη τους την τέχνη από την ιδιαίτερη μέρα της Πρωτοχρονιάς;!

Λίγες μέρες πριν τη νέα χρονιά αρχίζει η προετοιμασία του Πρωτοχρονιάτικου φαγητού (osechi ryori). Πρόκειται για ένα μεγάλο πιάτο με ένα combo υλικών/φαγητών, το οποίο αποτελείται συνήθως από τα εξής:


osechi ryori


ένα είδος βραστό φύκι (kombu)

ένα είδος μπαλίτσας-κέικ από ψάρι (kamoboko)

αυγοτάραχο (kazunoko

ένα είδος πουρέ από γλυκοπατάτα και κάστανο (kurikinton)

ένα είδος γλυκισμένων μαύρων φασολιών σόγιας (kuromame)

δύο είδη ρίζας ψιλοκομμένης (kinpira goboo και  renkon)

μεγάλο λυθρίνι ή αστακός (ise ebi)

ένα είδος σούπας (ozoni ή nimochi) με μπάλες ρυζιού τα omochi!

και ανά περιοχή κάποιες συμπληρωματικές λιχουδιές

Η σούπα με τα omochi, είναι πάντα η πρώτη σούπα του χρόνου- τα omochi θεωρούνται ότι φέρνουν καλή τύχη. Καλή τύχη θεωρείται ότι φέρνουν και τα μαύρα φασόλια, τα kuromame.

Και επειδή την Πρωτοχρονιά τρώμε και πίνουμε, εκτός από το ειδικό μενού της ημέρας, υπάρχει και ειδικό ποτό, το λεγόμενο «otoso». Το otoso είναι ένα είδος sake το οποίο πίνουν οι Ιάπωνες μόνο την Πρωτοχρονιά για το πρώτο τσούγκρισμα ( το λεγόμενο “campai”, το αντίστοιχο του Ελληνικού «εις υγείαν») και μετά συνεχίζουν με το κλασικό sake. Το otoso φτιάχνεται με την προσθήκη ενός υλικού από το φαρμακείο, στο κανονικό σάκε.


Τα φαγητά τοποθετούνται σε ειδικά κουτάκια από λακαρισμένο ξύλο, πανέμορφα , τόσο που λυπάσαι να τα αγγίξεις!

Έτσι λοιπόν γιορτάζουν εν ολίγοις οι περισσότεροι Ιάπωνες τον ερχομό του νέου έτους.. Το κοινό μας στοιχείο πάντως είναι η ελπίδα ότι η νέα χρονιά θα φέρει καλύτερη τύχη και ευτυχία, μια ελπίδα που δεν αλλάζει ούτε βάσει τοπογραφικού, ούτε θρησκείας, ούτε κουλτούρας ούτε χρώματος αλλά αφορά τις καρδιές όλων των ανθρώπων ανά την Υφήλιο! 




ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ OΛΟΥΣ!

AKEMASHITE OMEDETO GOZAIMASU!!!