photo by C.Houliaras & T.Katsimihas

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Γιορτές στην Ιαπωνία

«Ήρθαν τα Χριστούγεννα και (σε πολύ λίγο) η Πρωτοχρονιά!!! Λα λα λα λα λα…»

Ήρθαν και φέτος τα Χριστούγεννα και αναμένουμε πλέον-ξενυχτισμένοι και παραφαγωμένοι- το έτος 2011… Να δούμε τι θα μας φέρει…

Οφείλουμε λοιπόν σαν σωστά wise monkeys να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες πληροφορίες για το τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην άλλη πλευρά της υφηλίου:

Γιορτές στην Ιαπωνία και ερχομός του νέου Έτους!!

Οι Ιάπωνες παραδοσιακά δε γιορτάζουν Χριστούγεννα –πέραν του μικρού αριθμού Χριστιανών που υπάρχουν στη Νότια –κυρίως- Ιαπωνία αλλά σίγουρα γιορτάζουν μεγαλόπρεπα τον ερχομό του Νέου Έτους (oshogatsu)...

Ο εορτασμός του Νέου χρόνου αποτελούσε ανέκαθεν στην Ιαπωνία, τη μεγαλύτερη γιορτή του έτους. Οι Ιάπωνες γιόρταζαν τον ερχομό του νέου έτους βάσει του Κινέζικου Ημερολογίου, ωστόσο από το 1873 (5 χρόνια μετά την Αποκατάσταση του Meiji) υιοθέτησαν το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και γιορτάζουν την πρώτη μέρα του χρόνου, την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.


Περιμένοντας το Νέο Έτος…

Οι προετοιμασίες ξεκινούν από τις αρχές Δεκέμβρη οπότε και όλοι οι Ιάπωνες ετοιμάζουν ένα είδος κάρτ-ποστάλ –τις λεγόμενες negajo- οι οποίες είτε έχουν πάνω σκίτσα του «ζώου» που αντιπροσωπεύει το Κινέζικο Ημερολόγιο (φέτος θα γιορτάσουμε τη χρονιά του Λαγού! Δηλαδή όπου φύγει –φύγει κυριολεκτικά εδώ στην Ελλαδίτσα) είτε εκτυπώνοντας κάποια οικογενειακή φωτογραφία πάνω τους, ενώ στο πίσω μέρος γράφουν ευχές οι οποίες αφορούν κυρίως ευχαριστίες για την υποστήριξη και βοήθεια που έλαβαν τη χρονιά που πέρασε καθώς και ευχές-παράκληση για υποστήριξη και τη νέα χρονιά. Στέλνονται σε συνεργάτες, οικογενένεια και φίλους ενώ ΠΡΟΣΟΧΗ-ΠΡΟΣΟΧΗ ποτέ δε στέλνουν σε άτομα που γνωρίζουν ότι έχασαν, τη χρονιά που πέρασε, κάποιο συγγενικό πρόσωπο... Όλες οι κάρτες πρέπει βάσει ετικέτας να αποστέλονται πριν τη νέα χρονιά, ενώ τα Ιαπωνικά ταχυδρομεία τις παραδίδουν – Ω ΝΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ- την 1η Ιανουαρίου! Όπως καταλαβαίνετε, για να παραδοθεί το βουνό των καρτών, προσλαμβάνονται εποχιακοί «Ταχυδρόμοι» κυρίως φοιτητές που θέλουν να βγάλουν ένα καλό χαρτζιλίκι! 


Photo by C. Houliaras & T. Katsimihas


Όταν φτάνουν οι τελευταίες μέρες του έτους, οι Ιάπωνες επιδίδονται σε έναν ΜΕΓΑΛΙΩΔΗ καθαρισμό  των σπιτιών και των χώρων εργασίας τους, έτσι ώστε το Νέο Έτος να τους βρει καθαρούς και γυαλισμένους δηλαδή κυριολεκτικά ολοκαίνουργιους στην καινούργια χρονιά!

Η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι μια πολύ σημαντική μέρα  και είναι παράδοση να τρώνε noodles (toshikoshi soba) καθώς  οι μακρυές και γερές νούγιες αντιπροσωπεύουν τη μακροζωία και την ευημερία! Οι οικογένειες συγκεντρώνονται στα σπίτια –κάτι σαν το δικό μας Ρεβεγιόν- και περιμένουν την αλλαγή της ώρας τρώγοντας, πίνοντας, ακούγοντας μουσική, μέχρι να φύγουν μετά τα μεσάνυχτα για τον κοντινότερο Σιντοϊστικό Ναό προκειμένου να προσευχηθούν. Τα μεσάνυχτα ακριβώς, οι Βουδιστικοί Ναοί χτυπούν 108 φορές τις καμπάνες τους , σηματοδοτώντας τη νέα χρονιά!

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ο Αυτοκράτορας κλείνει τα 77 του χρόνια!

Η 23η Δεκεμβρίου .....

Ημέρα Εθνικής Εορτής και αργίας για την Ιαπωνία (για να μην λέμε μόνο για την Ελλάδα που όποτε δεν απεργεί, απλά «αργεί»), και επίσημοι εορτασμοί σε όλα τα σημεία της γης που φιλοξενούν μια επίσημη Ιαπωνική αρχή.

Ω, ναι… Η Ιαπωνία, αυτή η χώρα της τεχνολογικής ανάπτυξης και του εμπορίου, των εικόνων του μέλλοντος και των πολυεθνικών, έχει Αυτοκράτορα. Το μυαλό σας θα πηγαίνει σε αυτοκράτορες τύπου Σίσσυ ...αλλά στην Ιαπωνία είναι – όπως και τα περισσότερα θέματα- κάπως διαφορετικά τα πράγματα.

Αυτοκρατορική Σημαία

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... Σύμφωνα με το βιβλίο Nihon Shoki, το οποίο γράφτηκε τον 8ο αιώνα μ.Χ και αφορά την ιστορία της Ιαπωνίας, μαθαίνουμε ότι η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας ιδρύθηκε το 660 π.Χ, από τον Αυτοκράτορα Jimmu. Σύμφωνα με την Ιαπωνική Μυθολογία λοιπόν, ο Αυτοκράτορας Jimmu, ήταν απόγονος της Αματεράσου, της Θεάς του Ηλίου (οι αρχέγονες θρησκείες είχαν κοινά χαρακτηριστικά...) ο οποίος ενθρονίστηκε το 660 π.Χ. Παρότι οι μύθοι δεν θεωρούνται ιστορικά ακριβείς, είναι γενικά αποδεκτό ότι Αυτοκράτορες βασιλεύουν στην Ιαπωνία, πάνω από 1500 χρόνια και όλοι προέρχονται από την ίδια αυτοκρατορική οικογένεια (σόι πάει το βασίλειο που λένε..). Ο Ιαπωνικός Αυτοκρατορικός Οίκος είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια και συνέχεια, κληρονομική Μοναρχία στον κόσμο. 

Αυτοκράτορας Jimmu

Στην Ιαπωνία, ο Αυτοκράτορας αποτελεί την κεφαλή του Κράτους καθώς και την υψηλότερη μορφή της θρησκείας Σίντο (τη γηγενή πνευματική πίστη στην Ιαπωνία που ονομάζεται και Kami-no-michi, δηλ. ο Δρόμος του Θεού). Είναι γεγονός ότι οι αυτοκράτορες είχαν συνήθως συμβολική δύναμη και όχι πρακτική στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνικής ιστορίας, ωστόσο ήταν πάντα πρόσωπα σεβασμού, και έδιναν αναγνώριση και νομιμοποίηση στους πραγματικούς κυβερνήτες της Ιαπωνίας. 
Στη σύγχρονη – ας πούμε- Ιαπωνία, με την Παλινόρθωση του Meiji το 1868, το Σογκουνάτο του Tokugawa εκθρονίστηκε και ο Αυτοκράτορας Meiji έγινε η κεφαλή του κράτους, το ενωτικό πρόσωπο της Ιαπωνίας, απόλυτα σεβαστό από όλους τους Ιάπωνες ανεξαρτήτου πίστης, πολιτικών πεποιθήσεων και αντιλήψεων, χωρίς όμως πρακτική δύναμη και διαχειριστική εξουσία. 
Το Σύνταγμα του 1946 – μετά την άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας ( σε αυτό το θέμα θα αναφερθούμε εκτενώς στο μέλλον)- δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο Αυτοκράτορας έχει συμβολική λειτουργία, και συμμετέχει κυρίως σε Τελετουργίες, διπλωματικές συναντήσεις κ.α. Ενδεχομένως κάτι αντίστοιχο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα (όσον αφορά τις αρμοδιότητες).  
Στην Ιαπωνία μετράνε συχνά τις χρονιές βάσει της περιόδου βασιλείας του κάθε Αυτοκράτορα. Π.χ. το Grumpy Monkey που γεννήθηκε το 1976 (περίοδος όπου βασίλευε ο Hirohito,  δηλ. Περίοδος Showa) λέει όταν ρωτάται από Ιάπωνες ότι γεννήθηκε την 51η χρονιά Showa, αν και το αποφεύγει γιατί ακούγεται πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είναι!

Το 1989, ξεκίνησε η περίοδος Heisei (της οποίας διανύουμε το 22ο έτος), όταν ο Αυτοκράτορας Ακιχίτο έγινε ο 125ος Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, ο οποίος και νυμφεύτηκε την Αυτοκράτειρα Michiko , την πρώτη αυτοκράτειρα η οποία δεν προέρχεται από Ευγενική Οικογένεια

Αυτοκράτορας Ακιχίτο και Αυτοκράτειρα Μίτσικο

Σύμφωνα με το σημερινό Σύνταγμα, ο Αυτοκράτορας αποτελεί το «Σύμβολο του Κράτους και της Ενότητας του» και όπως αναφέραμε και στον τίτλο, η ημέρα των γενεθλίων του αποτελεί επίσημη αργία του κράτους.