photo by C.Houliaras & T.Katsimihas

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ο Αυτοκράτορας κλείνει τα 77 του χρόνια!

Η 23η Δεκεμβρίου .....

Ημέρα Εθνικής Εορτής και αργίας για την Ιαπωνία (για να μην λέμε μόνο για την Ελλάδα που όποτε δεν απεργεί, απλά «αργεί»), και επίσημοι εορτασμοί σε όλα τα σημεία της γης που φιλοξενούν μια επίσημη Ιαπωνική αρχή.

Ω, ναι… Η Ιαπωνία, αυτή η χώρα της τεχνολογικής ανάπτυξης και του εμπορίου, των εικόνων του μέλλοντος και των πολυεθνικών, έχει Αυτοκράτορα. Το μυαλό σας θα πηγαίνει σε αυτοκράτορες τύπου Σίσσυ ...αλλά στην Ιαπωνία είναι – όπως και τα περισσότερα θέματα- κάπως διαφορετικά τα πράγματα.

Αυτοκρατορική Σημαία

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... Σύμφωνα με το βιβλίο Nihon Shoki, το οποίο γράφτηκε τον 8ο αιώνα μ.Χ και αφορά την ιστορία της Ιαπωνίας, μαθαίνουμε ότι η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας ιδρύθηκε το 660 π.Χ, από τον Αυτοκράτορα Jimmu. Σύμφωνα με την Ιαπωνική Μυθολογία λοιπόν, ο Αυτοκράτορας Jimmu, ήταν απόγονος της Αματεράσου, της Θεάς του Ηλίου (οι αρχέγονες θρησκείες είχαν κοινά χαρακτηριστικά...) ο οποίος ενθρονίστηκε το 660 π.Χ. Παρότι οι μύθοι δεν θεωρούνται ιστορικά ακριβείς, είναι γενικά αποδεκτό ότι Αυτοκράτορες βασιλεύουν στην Ιαπωνία, πάνω από 1500 χρόνια και όλοι προέρχονται από την ίδια αυτοκρατορική οικογένεια (σόι πάει το βασίλειο που λένε..). Ο Ιαπωνικός Αυτοκρατορικός Οίκος είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια και συνέχεια, κληρονομική Μοναρχία στον κόσμο. 

Αυτοκράτορας Jimmu

Στην Ιαπωνία, ο Αυτοκράτορας αποτελεί την κεφαλή του Κράτους καθώς και την υψηλότερη μορφή της θρησκείας Σίντο (τη γηγενή πνευματική πίστη στην Ιαπωνία που ονομάζεται και Kami-no-michi, δηλ. ο Δρόμος του Θεού). Είναι γεγονός ότι οι αυτοκράτορες είχαν συνήθως συμβολική δύναμη και όχι πρακτική στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνικής ιστορίας, ωστόσο ήταν πάντα πρόσωπα σεβασμού, και έδιναν αναγνώριση και νομιμοποίηση στους πραγματικούς κυβερνήτες της Ιαπωνίας. 
Στη σύγχρονη – ας πούμε- Ιαπωνία, με την Παλινόρθωση του Meiji το 1868, το Σογκουνάτο του Tokugawa εκθρονίστηκε και ο Αυτοκράτορας Meiji έγινε η κεφαλή του κράτους, το ενωτικό πρόσωπο της Ιαπωνίας, απόλυτα σεβαστό από όλους τους Ιάπωνες ανεξαρτήτου πίστης, πολιτικών πεποιθήσεων και αντιλήψεων, χωρίς όμως πρακτική δύναμη και διαχειριστική εξουσία. 
Το Σύνταγμα του 1946 – μετά την άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας ( σε αυτό το θέμα θα αναφερθούμε εκτενώς στο μέλλον)- δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο Αυτοκράτορας έχει συμβολική λειτουργία, και συμμετέχει κυρίως σε Τελετουργίες, διπλωματικές συναντήσεις κ.α. Ενδεχομένως κάτι αντίστοιχο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα (όσον αφορά τις αρμοδιότητες).  
Στην Ιαπωνία μετράνε συχνά τις χρονιές βάσει της περιόδου βασιλείας του κάθε Αυτοκράτορα. Π.χ. το Grumpy Monkey που γεννήθηκε το 1976 (περίοδος όπου βασίλευε ο Hirohito,  δηλ. Περίοδος Showa) λέει όταν ρωτάται από Ιάπωνες ότι γεννήθηκε την 51η χρονιά Showa, αν και το αποφεύγει γιατί ακούγεται πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είναι!

Το 1989, ξεκίνησε η περίοδος Heisei (της οποίας διανύουμε το 22ο έτος), όταν ο Αυτοκράτορας Ακιχίτο έγινε ο 125ος Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, ο οποίος και νυμφεύτηκε την Αυτοκράτειρα Michiko , την πρώτη αυτοκράτειρα η οποία δεν προέρχεται από Ευγενική Οικογένεια

Αυτοκράτορας Ακιχίτο και Αυτοκράτειρα Μίτσικο

Σύμφωνα με το σημερινό Σύνταγμα, ο Αυτοκράτορας αποτελεί το «Σύμβολο του Κράτους και της Ενότητας του» και όπως αναφέραμε και στον τίτλο, η ημέρα των γενεθλίων του αποτελεί επίσημη αργία του κράτους.


5 σχόλια:

  1. πέτυχα μια χρονιά στην Ιαπωνία που η αργία για τα γενέθλια του αυτοκράτορα μεταφέρθηκε στις 24... οπότε είχα την ψευδαίσθηση ότι έκανα και χριστούγεννα (παρεπιπτοντως στην ιαπωνία δεν είναι αργία στις 25 και 26 δεκεμβρη)

    οι ιάπωνες πάντως υπολογίζουν με καταπληκτική ταχύτητα τις χρονολογίες από τον "δυτικό" όπως τον λένε τρόπο μέτρησης στον ιαπωνικό και αντίστροφα... κάτι που είναι αδύνατο για μένα που πρέπει να κάνω διάφορες προσθαφαιρέσεις μέχρι να απαντήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απο ο,τι ξέρω απο τη δουλειά μου, όταν η 23 πέφτει Κυριακή, δηλαδη μια μέρα που είναι ούτως ή άλλως αργία, τότε μεταφέρεται μια μέρα γιατί παραπονιούνται οι Ιάπωνες οτι ΄χάνουν την αργία!! σοβαρά τώρα... φυσικά και δεν είναι αργία η 25 αφού δε γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστούλι!! αλλά "γιορτάζουν" την περίοδο των Χριστουγέννων ψωνίζοντας και στολίζοντας ΣΑΝ να τα γιόρταζαν!! σωστά Yuki? :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μερι-κουρι που λένε και οι Ιάπωνες λοιπόν (από το μερι κουρισουμασου φυσικά)
    όντως, τα χριστούγεννα εκεί καμία σχέση με θρησκείες και μωρά σε φάτνες και κάλαντα :)
    στα σπίτια δεν στολίζουν τόσο, αλλά στα μαγαζιά και τα πάρκα γίνεται χαμός από φωτάκια και στολίδια. αυτό που βρήκα πάντως πιο αστείο είναι ότι τα χριστούγεννα είναι περισσότερο (άλλη) μία γιορτή για ζευγαράκια και όχι οικογενειακή γιορτή... όλα τα εστιατόρια με θέα είναι γεμάτα, όπως και όλα τα ξενοδοχεία. και επειδή ΚΑΘΕ γιορτή πρέπει να έχει και το γλυκό της, την παραμονή των χριστουγέννων πουλάνε παντού (μα παντού, ακόμη και στα 7/11) ΤΟΥΡΤΕΣ!!! τώρα γιατί χριστούγεννα=τούρτα... δεν ξέρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδιαφέρον άρθρο και πολύ ωραίο blog!

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε πολύ Γιώργο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή