photo by C.Houliaras & T.Katsimihas

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Τα 3WMNS υποστηρίζουν την παράσταση του Saburo Teshigawara: «Miroku»


Ο Saburo Teshigara στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται στις 15 & 16 Απριλίου 2011 το διάσημο Ιάπωνα χορευτή και χορογράφο Saburo Teshigawara, ο οποίος –ιδιαίτερα αγαπητός στο Ιαπωνικό κοινό- συνδυάζει με εξαιρετική μαεστρία, το σύγχρονο χορό, το butoh και τις πολεμικές τέχνες. Στις παραστάσεις του αναλαμβάνει ο ίδιος τα σκηνικά, τα κοστούμια ακόμη και το φωτισμό καθώς κρίνει πως μια παράσταση δε δημιουργείται από ξεχωριστά σύνολα αλλά ότι όλες μαζί οι παράμετροι αποτελούν την ίδια την παράσταση.

Με σπουδές στο κλασικό μπαλέτο και τις εικαστικές τέχνες , σύντομα πήρε απόσταση από τη συμβατική παραδοσιακή μορφή χορού και δημιούργησε ένα πολύ προσωπικό ύφος , δημιουργώντας ένα είδος διαλόγου του χορευτή με το σώμα του και κατάφερε να δημιουργήσει ένα νέο ρεύμα στο χώρο του χορού στην Ιαπωνία.
Saburo Teshigawara: Miroku
Στην Αθήνα έρχεται με την παράσταση Miroku το οποία στα Ιαπωνικά είναι το όνομα που έχει δοθεί στην τελευταία ενσάρκωση του Βούδα και ταυτίζεται με την έλευση μιας οικουμενικής αρμονίας. Ο Saburo Teshigawara επισημαίνει, ότι αυτή η αρμονία είναι σαν μια διαρκώς μεταβαλλόμενη ισορροπία που ποτέ δεν ολοκληρώνεται.

Το Miroku είναι μια πρωτοποριακή δημιουργία του Ιάπωνα χορογράφου, ένα χορευτικό σόλο που ερμηνεύεται από τον ίδιο, σε μια "one man-show" παράσταση. Μέσα σε ένα σκηνικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από το φωτισμό, ο Saburo Teshigawara με συν-χορευτή του ουσιαστικά το φως και τις σκιάσεις, προσεγγίζει με τον ιδιαίτερο τρόπο του άλλες διαστάσεις της αρμονίας, του χρόνου, του τόπου, της ταχύτητας, του εύθραυστου. Το μπλε κουτί μέσα στο οποίο κινείται, αλλάζει «πρόσωπα» ανάλογα με το φωτισμό, καθώς το σώμα του ερμηνευτή μπαίνει σε ένα διάλογο με την ίδια του την ιστορία. To Miroku  είναι δημιουργία του 2007 και έκανε την πρεμιέρα του το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στο New National Theatre του Τόκιο.

Ο Saburo Teshigawara ίδρυσε το 1985 με την Kei Miyata την ομάδα KARAS , ενώ στην πορεία της καριέρας του έχει συνεργαστεί με το Nederlands Dans Theater, με το Μπαλέτο της Φρανκφούρτης, της Βαυαρίας, της Εθνικής όπερας του Παρισίου. Το 1986 συγκλόνισε την Ευρώπη με την ερμηνεία του στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορογραφίας του Bagnolet με το έργο του Kaze no sentan όπου ο κόσμος του Ευρωπαικού χορού είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τις πρωτόγνωρες φόρμες σωματικής του έκφρασης.

Από το 1995 το S.T.E.P (Saburo Teshigawara Education Project) σε συνεργασία με Βρετανούς καλλιτέχνες στην Βρετανία, δημιουργεί θεάματα με χορογράφους και χορευτές, που διαρκούν ένα χρόνο. Από το 2006 ο Teshigawara διδάσκει ως ειδικός εκπαιδευτής στο Τμήμα Κινηματογράφου και Σωματικής Έκφρασης στον τομέα της Σύγχρονης Ψυχολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Rikkyo στην Ιαπωνία. «Μελετάμε το σώμα ως τη βασική προϋπόθεση της έκφρασης… παροτρύνω τους φοιτητές να μην βιάζονται και να ξεκαθαρίζουν σιγά-σιγά τη διαίσθησή τους και τις ευαισθησίες τους, να διαμορφώνουν απόψεις που θα έχουν νόημα για αυτούς και θα τους ταιριάζουν. Τους λέω ότι πρέπει να αναπτύξουν την ικανότητα να εκφράζουν τις απόψεις τους με σαφήνεια και με τις δικές τους λέξεις». 
Χορογραφία, σκηνικά, κοστούμια, σχεδιασμός φωτισμών: Saburo Teshigawara
Σολίστ:
Saburo Teshigawara
Μουσική επιμέλεια:
Neil Griffiths, Kei Miyata, Saburo Teshigawara
Διάρκεια : 60΄
Πληροφορίες:
Ημερομηνία: 15 & 16 Απριλίου 2011, ώρα 20:00
Τόπος: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Τριαντή, κρατήσεις: 210 7282 333 
Εισητήρια: Φοιτητικά: € 11,50, Γ Ζώνη: € 20, Β Ζώνη: € 36, Α Ζώνη: € 53 Διακεκριμένη: € 72