photo by C.Houliaras & T.Katsimihas

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

“Golden Week”, η Ανοιξιάτικη αργία!


Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο μήνας Αύγουστος αποτελεί την κυριότερη περίοδο κατά την οποία ο «λαός» παίρνει την άδειά του και πάει διακοπές ή τέλος πάντων απολαμβάνει την άδειά του. Στην Ιαπωνία όμως το θέμα των ημερών αδειών και διακοπών είναι λίγο πιο «ριγμένη» υπόθεση... Οι Ιάπωνες δεν παίρνουν 22-25 μέρες άδεια το χρόνο. Ακόμα κι αν προβλέπεται από τη νομοθεσία, λόγω ζήλου και (μεταξύ μας ..ντροπής γιατί κανείς δεν παίρνει όλη του την άδεια) παίρνουν συνολικά καμιά δωδεκαριά μέρες. Εννοείται ότι δεν τις παίρνουν συνεχόμενες μονοκοπανιά!

Χωρίζονται κυρίως στις δύο πιο σημαντικές Γιορτές την Ιαπωνίας, τη «Golden Week» και το «Obon». Το «Obon» αποτελεί Γιορτή του Αυγούστου (θα μιλήσουμε τον Αύγουστο σχετικά) ενώ το GOLDEN WEEK αποτελεί μια γιορτή που περιλαμβάνει σειρά επίσημων αργιών και διαρκεί από τις 29 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου.
Άνοιξη στην Ιαπωνία
Η «Χρυσή Εβδομάδα» περιλαμβάνει διάφορες σημαντικές αργίες λοιπόν και οι Ιάπωνες παίρνουν άδεια τις ενδιάμεσες μέρες ώστε να έχουν μια ενιαία περίοδο Αργίας. Πολλές Ιαπωνικές εταιρίες  κλείνουν τελείως τα γραφεία τους, κάτι σαν τον δικό μας δεκαπενταύγουστο... Οι επίσημες αργίες της Golden Week –σύμφωνα με το Νόμο περί Επίσημων Αργιών του 1948 είναι οι εξής:

29 Απριλίου:           
Tenno tanjobi –Τα γενέθλια του Αυτοκράτορα (μέχρι το 1988)
Midori no Hi  – η Μέρα Του Πράσινου (της Φύσης/Περιβάλλοντος)
 από το 1989 έως το 2006
Showa no Hi – Μέρα Showa (από το 2007)
Εν ολίγοις στις μέρες μας η 29η Απριλίου θεωρείται η Μέρα Showa

3 Μαΐου
Kenpo Kinenbi - Μέρα εορτασμού του Συντάγματος

4 Μαΐου
Kokumin no Kyujitsu – Μέρα των Πολιτών (από το 1985 έως το 2006). Μέχρι το 2007 η 4η Μαΐου δεν είχε ονομασία αλλά ήταν αργία βάσει ενός νόμου που θέτει ως αργία οποιαδήποτε μέρα ανάμεσα σε δύο αργίες.
Midori no hi – Μέρα του Πράσινου (της Φύσης) από το 2007
Εν ολίγοις στις μέρες μας η 4η Μαϊου θεωρείται η Μέρα Περιβάλλοντος

5 Μαΐου
Kodomo no hi – Μέρα των παιδιών
στολισμός για την Ημέρα του Παιδιού
Θα σας κάνει εντύπωση που δεν αναφέρουμε την Πρωτομαγιά ως αργία αλλά στην Ιαπωνία δε θεωρείται η 1η Μαΐου μέρα εορτασμού της εργατιάς αλλά υπάρχει διαφορετική αργία για αυτό το σκοπό, η  Μέρα Ευχαριστιών Εργασίας η οποία εορτάζεται στις 23 Νοεμβρίου κάθε έτους.

Κοιτάξτε τώρα ποιο είναι το μεγάλο μπόνους της Ιαπωνίας. Όταν μια επίσημη αργία «πέφτει» Κυριακή, μετατίθεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη μέρα! Οπότε στην Ιαπωνία οι υπάλληλοι δεν τρέχουν να δουν με το που βγαίνει το ημερολόγιο της επόμενης χρονιάς τι μέρα πέφτει κάθε αργία (αποκλείεται να υπάρχει εργαζόμενος που δεν το κάνει αυτό!!) γιατί ξέρουν ότι στάνταρντ θα την απολαύσουν την αργιούλα τους..άσε που έχουν περισσότερες συνολικά αργίες από ότι εμείς στην Ελλάδα....επίσημες αργίες είπαμε!

Τώρα θα μου πείτε..πώς βγήκε αυτό το όνομα? Χρυσή Εβδομάδα? Το «χρυσή» στους δυτικούς, θυμίζει περισσότερο Τρίτη Ηλικία ωστόσο το όνομα προέρχεται από κάτι πολύ πιο απλό και πρακτικό και καθημερινό και λαϊκό. Το 1951 παρατηρήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου των συνεχόμενων αργιών, οι πωλήσεις των εισιτηρίων στον κινηματογράφο αυξήθηκαν δραματικά! Ο Διευθύνων Σύμβουλος μιας μεγάλης εταιρίας παραγωγής, αποφάσισε να βαφτίσει λοιπόν αυτή την περίοδο ώς Χρυσή Εβδομάδα, βασιζόμενος σε μια ρήση του ραδιοφώνου που χαρακτηρίζει «χρυσή ώρα» την περίοδο με την μεγαλύτερη ακροαματικότητα! Κι έτσι, απλά, έμεινε το όνομα!

Ο λόγος τώρα που είδατε ότι μια ημέρα αλλάζει εορτή βάσει ημερομηνίας, είναι ο ακόλουθος. Μέχρι το 1989 και το θάνατο του Αυτοκράτορα Showa (του Hirohito δηλαδή), στις 29 Απριλίου γιόρταζαν τη γέννησή του, από τότε όμως και μέχρι το 2007 η 29η Απριλίου μετατράπηκε σε Μέρα του Περιβάλλοντος.  Η Μέρα του Περιβάλλοντος ξαναμεταφέρθηκε το 2007 στις 4 Μαΐου και ξαναέλαβε ο Αυτοκράτορας Hirohito τη μέρα της 29η Απριλίου εορτάζοντας όμως όχι τη γέννησή του αλλά εν γένει το πρόσωπό του.
Αυτοκράτορας Hirohito, Περίοδος Showa

Η Golden week βρίσκεται χρονικά πολύ κοντά με το Hanamiτην περίοδο που ανθίζουν οι κερασιές στην Ιαπωνία και πραγματικά όλη η χώρα είναι σε Εορταστικό κλίμα. Είναι η καλύτερη περίοδος –αλλά και η πιο ακριβή- να βρίσκεται κανείς στην Ιαπωνία για τουρισμό.

Σήμερα η Golden week κλείνει με τον εορτασμό της μέρας των Παιδιών μια πολύ σημαντική αργία κατά την οποία γιορτάζεται η ευτυχία και η προσωπικότητα των παιδιών. Του χρόνου θα αναφερθούμε εκτενέστερα! Ωστόσο..

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στα παιδιά όλου του κόσμου και κυρίως στο παιδί του καθενός μας!!
ukiyo-e print με θέμα τη γιορτή των παιδιών