photo by C.Houliaras & T.Katsimihas

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ο μύθος του ναού Anamori-Inari Jinja

Η Ιαπωνία είναι γεμάτη απο παράξενες ιστορίες, πολλές σχετίζονται με πνεύματα και μυστήριο, με θεότητες και προκαταλήψεις.... Μια παράξενη αλλά αληθινή και πρόσφατη ιστορία, αφορά στον πολύ δημοφιλή Σιντοϊστικό ναό Anamori Inari Jinja (Σίντο είναι η αυτόχθονη Ιαπωνική θρησκεία που προϋπήρχε του Βουδισμού). 
Ναός στο τωρινό του σημείο

Ο ναός είναι αφιερωμένος στη θεότητα του ρυζιού, γνωστός για την προστασία της αγροτικής παραγωγής αλλά και της ευημέριας των επιχειρήσεων. Ο ναός αυτός χτίστηκε αρχικά το 1818 στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το Αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο (το αεροδρόμιο Haneda αρχικά εξυπηρετούσε πτήσεις στο εσωτερικό όμως σήμερα έχει ανακαινιστεί και αναπτυχθεί εξυπηρετώντας και πολλές πτήσεις Διεθνείς).
ukiyo-e της εποχής που απεικονίζει το ναό

Ο ναός λοιπόν, είχε χτιστεί στην περιοχή Haneda - ένα μικρό ψαροχώρι- για να προστατέψει τους κατοίκους και τις φυτείες ρυζιού από τις πλημμύρες. Ο ναός σύντομα απέκτησε πολλούς πιστούς και μέχρι και σήμερα συρρέουν στον τόπο που βρίσκεται σήμερα ο ναός για προσκύνημα. Χαρακτηριστικό του πόσο δημοφιλής είναι ο ναός, είναι το γεγονός ότι δημιουργήθηκε μια ολόκληρη σιδηροδρομική γραμμή, η  Keihin Electric Express Railway, για να μεταφέρει πιστούς από τη Shinagawa του Τόκιο, στο ναό Anamori Inari Jinja. Όλη η περιοχή γύρω από το ναό στην περιοχή Haneda συσχετιζόταν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με το ναό.
Τοριι στη σειρά

Μετά τον πόλεμο (Β΄Π.Π.) προέκυψε η ανάγκη επέκτασης του αεροδρομίου στην περιοχή Haneda , ωστόσο ο ναός εμπόδιζε το έργο ανοικοδόμησης του αεροδρομίου επομένως ήταν επιτακτική ανάγκη η μεταφορά του σε νέο σημείο... και από εκεί ξεκινάει η «κατάρα» του ναού, μια παράξενη ιστορία που αρχικά μας τη διηγήθηκε η γιαγιά μας, ωστόσο με μια μεγαλύτερη έρευνα ανακαλύψαμε ότι ισχύει και δεν είναι απλά ένας μύθος...
ο ομώνυμος σταθμός τρένου

Ποια ήταν η «κατάρα» λοιπόν; Όποια εταιρεία ή ομάδα αναλάμβανε το γκρέμισμα του ναού και τη μεταφορά του, αποτύγχανε καθώς μέλη της κάθε ομάδας έβρισκαν είτε τραγικό θάνατο, είτε αρρώσταιναν ή προέκυπταν άλλα σοβαρά προβλήματα. Οι Ιάπωνες εργάτες σιγά σιγά αρνούνταν να αναλάβουν τη μεταφορά του ναού, μέχρι που ήρθε ομάδα Αμερικανών οι οποίοι θεωρούσαν ότι όλα ήταν δεισιδαιμονίες των Ιαπώνων... Ωστόσο και εκείνοι είχαν την ίδια μοίρα και αποσύρθηκαν από το project. Κάποια στιγμή και μετά από πολλές προσπάθειες, μετά από πολλές δεήσεις και τελετές και υποσχέσεις για αυτούσια μεταφορά του ναού στο νέο σημείο, ο ναός μεταφέρθηκε το 1965 στο τωρινό του σημείου στην περιοχή Ota, μεταξύ του ποταμού Tama & Ebitori, ωστόσο το κεντρικό Torii (κεντρική πύλη) του αρχικού Ναού βρίσκεται ακόμη και σήμερα, εντός του αεροδρομίου του Haneda και κάθε επισκέπτης ή επιβάτης πτήσης μπορεί να την δει να δεσπόζει ακόμη αγέρωχη προς τον ουρανό...
Η κεντρική πύλη του ναού, ανέπαφη στο αεροδρόμιο Haneda