photo by C.Houliaras & T.Katsimihas

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Μια πρώτη γεύση από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου..!!

Η χιλιομετρική απόσταση των δυο χωρών , Ελλάδας-Ιαπωνίας, είναι σίγουρα αρκετά μεγάλη, οι πολιτισμοί και οι τέχνες διαφέρουν εξίσου πολύ, οι άνθρωποι, η γλώσσα, οι καθημερινές συνήθειες.....Δεν έχουμε όμως σκεφτεί ότι και οι δυο χώρες αντιπροσωπεύουν και είναι παγκοσμίως γνωστές για ένα ξεχωριστό δένδρο η καθεμιά – σύμβολο που μέχρι και σήμερα μας μεταφέρει όμορφες εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές....

Και δεν μιλάμε παρά μόνο για την Ελιά και την Κερασιά!!

Στις 22 Σεπτεμβρίου λοιπόν, στο χώρο του κινηματογράφου Cool Tymvos (Δημοσθένους 12, Παραλία Μαραθώνος), φιλοξενείται μια όμορφη εκδήλωση που θα φέρει πολύ κοντά τις δυο αυτές χώρες. Μια βραδιά που καλεί όλους εμάς να ενεργοποιήσουμε τις πέντε αισθήσεις μας και να δείξουμε ακόμα και τον σεβασμό μας στα θύματα της Φουκοσίμα.

Μια βραδιά που οργανώνει η επιτροπή CHERRY BLOSSOM AND OLIVE BRANCH σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας.
Το αναλυτικό πρόγραμμα το επισυνάπτουμε ακόλουθα και να θυμίσουμε ότι η είσοδος είναι ελεύθερη!!

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

20.00 Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα το τσουνάμι / των Bon Koizumi και Hirokazu Ohashi. Έκθεση μικρογραφίας του γλυπτού «Το Πνεύμα του Ερμή» του Masaaki Noda

20.30 Χαιρετισμός εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής από τον κ. Σπύρο Ζαγάρη (τ. Δήμαρχο Μαραθώνος)

20.35 Χαιρετισμός από τον κ. Susumu Ueda, Πρόξενος  της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα

20.40 Προβολή ταινιών μικρού μήκους: “Message from Japan” για ένα μουσικό συγκρότημα /“Message from Nadeshiko Japan” για την Εθνική Γυναικών

21.00 Μουσική παράσταση με τους Κaoru Shimizu, mezzo-soprano, Συγκρότημα «ANEMOS»:  Κώστας Χατζόπουλος & Κατερίνα Νιτσοπούλου σε πρώτη παρουσίαση μελοποιημένων HAIKU

22.00 Δεξίωση

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Kappa…όπως λέμε Kappa- Maki Σούσι….!!!

 
Κι όμως τα συγκεκριμένα Κάππα , δεν θα τα βρείτε σε κανένα Ιαπωνικό εστιατόριο…μιας και πρόκειται για ένα υπερφυσικό μυθικό ον!!

Την αφορμή να γράψουμε για τα Kappa, μας την έδωσε η Ιαπωνική ταινία που προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας, με τίτλο “ Underwater Love “ του Shinji Imaoka.


 Σύμφωνα με την Ιαπωνική μυθολογία, τα Kappa, είναι ένα ξωτικό του νερού που απεικονίζεται σαν μια ανθρωποειδής  μορφή και περίπου με το μέγεθος ενός παιδιού!
Πολλοί βέβαια, εντοπίζουν τις ρίζες του σε προηγούμενη κινέζικη μυθολογία, αλλά σύμφωνα με κάποια έργα τέχνης και κείμενα που βρέθηκαν πριν από τον 8ο αιώνα, μαρτυρούν πως προέρχεται από μια ανάμειξη παραδόσεων από θεότητες και χαρακτηριστικά του Βουδισμού και του Σιντοϊσμού.



Τα Kappa ζουν  στις λίμνες και τα ποτάμια, μυρίζουν σαν ψάρια και απεικονίζονται με το σώμα μιας χελώνας, όπως το κεφάλι, τα άκρα και το κέλυφος .Έχουν μακριά μαλλιά και στην κορυφή του κεφαλιού έχουν μια εσοχή για να συγκρατούν το νερό, το οποίο είναι και η πηγή δύναμής τους.Το χρώμα τους είναι κιτρινοπράσινο, αν και  μερικοί δε λένε , ότι μπορεί να αλλάξει το χρώμα του , όπως αλλάζει και ο χαμαιλέοντας.
Έχουν περίπου το μέγεθος ενός παιδιού, ηλικίας 6 εως 10, καταλαβαίνουν την Ιαπωνική γλώσσα και τους αρέσει να αντιμετωπίζουν διάφορες δοκιμασίες, όπως το να παλέψουν σε έναν αγώνα σούμο.


Για ποιον λόγο όμως υπάρχουν αυτά τα φανταστικά πλάσματα?

Κατά καιρούς έβγαιναν μύθοι και μυθοπλασίες για να εξυπηρετήσουν διάφορες ανάγκες κοινωνικές, πολιτιστικές κ.ο.κ
Το θρυλικό αυτό πλάσμα, λέγεται ότι χρησιμοποιείται για να φοβίσει τα παιδιά , για τους κινδύνους που κρύβονται στα νερά. Παρόλα αυτά , τα Kappa δεν θεωρούνται και τόσο αθώα.


Έχουν κατηγορηθεί ότι προσπαθούν να δελεάσουν τους ανθρώπους και να τους προκαλέσουν σε πάλη. Άλλες ιστορίες πάλι λένε ότι σε Kappa οφείλονται αρκετοί πνιγμοί ανθρώπων και ζώων, βιασμοί γυναικών και απαγωγές.
Σίγουρα υπάρχουν διάφοροι μύθοι και ιστορίες , οι οποίες δικαιολογούν την ύπαρξη αυτών των ξωτικών.
Οι ιστορίες αυτές, αλλάζουν από τόπο σε τόπο, από χωριό σε χωριό.
Κάποιοι θεωρούν τα Kappa, κακό σημάδι, κάποιοι τα θεωρούν καλό σημάδι.
Μέχρι τώρα, απεικονίζονται σε αρκετές Σιντοϊστικές εικόνες και συνήθως προαναγγέλλουν κάποιο θάνατο, ειδικά όταν δεν έχουν αρκετό νερό στην εσοχή του κεφαλιού τους.
Παρόλα αυτά , τα Kappa,  μπορούν να γίνουν φίλοι των ανθρώπων με αντάλλαγμα κάποιο δώρο ή δίνοντάς τους αρκετά αγγούρια, που σύμφωνα με τον μύθο , είναι και η τροφή ενός Kappa!!

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που υπάρχει και η γνωστή ονομασία σούσι, το Kappa-Maki, το οποίο είναι με αγγούρι και θα σας δώσουμε την συνταγή του, στο άμεσο μέλλον!!

Αν λοιπόν βρεθείτε στην Ιαπωνία και έχετε την τύχη να δείτε κάποιο Kappa, όπως η πρωταγωνίστρια στην ταινία Underwater Love, μην ξεχάσετε τροφοδοτηθείτε από αγγούρια και νερό!!!


 Στα πλαίσια´ Νύχτες Πρεμιέρας´, θα έχετε την δυνατότητα να δείτε αρκετές Ιαπωνικές ταινίες και το αφιέρωμα στον Ιάπωνα σκηνοθέτη Γιασούζο Μασουμούρα.
Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.cinemanews.gr/v5/aiff2011/index.php

 http://www.youtube.com/watch?v=DTxy1-YhRqQ Underwater Love Trailer