photo by C.Houliaras & T.Katsimihas

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Μια Ελληνίδα για τον Ιαπωνικό Πολιτισμό!


Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου , ξεκινά κύκλος σεμιναρίων για τον Ιαπωνικό Πολιτισμό, με τίτλο «Από την ποίηση της Άπω Ανατολής» ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Εταιρείας Φίλων του Λαού (Λαϊκό Πανεπιστήμιο - Ευριπίδου 12, Αθήνα http://www.etftl.com) με ομιλήτρια τη Δρ. Κλαίρη Παπαπαύλου, Ιστορικό Απωανατολικής Τέχνης.

Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε έξι 2ωρες συναντήσεις ενώ - σημαντικό- η είσοδος είναι ελεύθερη. Οι ώρες διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι 17:00-19:00 ενώ καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με την Εταιρεία Φίλων του Λαού ώστε να λάβετε διευκρινίσεις (τηλ. 210 884 7385/ 210 321 6626). 


Η Δρ. Κλαίρη Παπαπαύλου είναι ένας από τους ελάχιστους ‘Ελληνες Ιστορικούς που έχουν εξειδικευτεί στον Ιαπωνικό Πολιτισμό, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είναι η πρώτη Ελληνίδα που της απονεμείθηκε ο «Έπαινος του Υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας» από τον πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα το 2007, κ. Takanori Kitamura, ως αναγνώριση της συνεισφοράς της στην ανάπτυξη των Ελληνο-Ιαπωνικών πολιτιστικών σχέσεων.

Το βιογραφικό της τεράστιο, ωστόσο θα προσπαθήσουμε να το συμπτύξουμε στα κάτωθι: σπούδασε αρχαιολογία-ιστορία στην Αθήνα και το Παρίσι ενώ έκανε Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Αμερικής. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στο Διαπανεπιστημιακό Κέντρο του Τόκιο και με υποτροφία του Μπέρκλεϋ επισκέφτηκε μουσεία και πανεπιστήμια των Η.Π.Α. Το 1983 –στο πλαίσιο προγράμματος πολιτιστικών ανταλλαγών των δύο χωρών- προσκλήθηκε στην Κίνα , έχει συνεισφέρει πολυάριθμες δημοσιεύσεις και ομιλίες σε θέματα του ΣινοΙαπωνικού πολιτισμού ενώ εγκαινίασε τη διδασκαλία του πολιτισμού αυτού στις Φιλοσοφικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Κρήτης και της Αθήνας (πηγή: Embassy of Japan in Athens).

Όμως, πραγματικά, η σύντομη αυτή βιογραφική ανασκόπηση δεν μπορεί να εκφράσει το μέγεθος της συνεισφοράς της στην προβολή της Ιαπωνικής κουλτούρας, τέχνης και πολιτισμού, ενώ σίγουρα ο αναγνώστης μας δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της αγάπης της προς την Ιαπωνία, τους ανθρώπους και κυρίως τον Πολιτισμό. Η Δρ. Κλαίρη Παπαπαύλου έχει το χάρισμα του ομιλητή κατά την ταπεινή μας άποψη και σίγουρα σε γοητεύει σε κάθε ομιλία της με τις γνώσεις της και κυρίως με την αμεσότητα της.

Η Δρ. Παπαπαύλου έχει πραγματοποιήσει διάφορους κύκλους σεμιναρίων στην Εταιρία Φίλων του Λαού και εμείς θα φροντίσουμε να είμαστε και πάλι εκεί για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας στην ποίηση, αυτή τη φορά, της Άπω Ανατολής .

Πολύ ενδιαφέρον, πρακτικό και αναλυτικό online σεμινάριο για τον Ιαπωνικό Πολιτισμό από την Δρ. Κλαίρη Παπαπαύλου μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα στον ακόλουθο σύνδεσμο: