photo by C.Houliaras & T.Katsimihas

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Η Ιαπωνία του Μέλλοντος και της Τεχνολογίας ξεκινάει από...


Τις τουαλέτες! Καλά ακούσατε, τις τουαλέτες (μας το ζητήσατε, σας το παραθέτουμε!).

Δεν υπάρχει χώρα με πιο hi-tec τουαλέτες, και εννοούμε το μέρος που κάθεσαι-τη λεγόμενη λεκάνη στη γλώσσα των υδραυλικών- και όχι συνολικά το δωμάτιο.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Δεν ήταν ανέκαθεν ρομποτικές οι τουαλέτες της Ιαπωνίας. Ξεκίνησαν από πολύ πρωτόγονες κατασκευές, συχνά πάνω από ρυάκια, και αντί για χαρτί τουαλέτας χρησιμοποιούνταν ακόμα και ξύλινες ράβδοι, φύκια και αργότερα ιαπωνικού τύπου χαρτί, πριν φτάσουν στις τύπου «τούρκικες»-οι οποίες υπάρχουν ακόμα, κυρίως σε δημόσιους χώρους- και τελικά στις υπερσύγχρονες toire (από τον αγγλικό όρο toilet, και αναφέρεται τόσο στον χώρο της τουαλέτας όσο και στην ίδια την λεκάνη) ή κατ’ ευφημισμό otearai (που σημαίνει πλύσιμο χεριών), που μένουν αξέχαστες στους επισκέπτες της χώρας και δεσπόζουν στις αναμνηστικές φωτογραφίες! Βέβαια, ακόμα και οι «τούρκικες»- οι οποίες μεταξύ μας, αν είναι καθαρές, είναι οι πιο υγιεινές τουαλέτες, αν και λίγο κουραστικές ειδικά για ηλικιωμένους και ανθρώπους κάθε ηλικίας με αγύμναστους τετρακέφαλους και οπίσθιους μηριαίους μύες- έχουν δεχτεί την εξελιξούλα τους στην Ιαπωνία!

πολύ παλαιότερου τύπου τουαλέτα


Τα σπίτια στην Ιαπωνία διαφέρουν σε πολλά σημεία από τα Δυτικά (όοοοχι δεν εννοούμε ότι είναι χτισμένα μέσα σε ποτάμια και πάνω σε λιμνοθάλασσες!). Αντίθετα με τη Δύση, το δωμάτιο που φιλοξενεί τη λεκάνη, δε φιλοξενεί τίποτε άλλο. Η μπανιέρα- που είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία- βρίσκεται σε άλλο ειδικό δωμάτιο ακριβώς δίπλα ή μπροστά από το δωματιάκι με τη λεκάνη.

Πιο συγκεκριμένα: ανοίγεις συνήθως μια πόρτα που σε βάζει σε ένα χωλάκι μικρό που βρίσκεται συνήθως ο νιπτήρας –για να πλένεις δόντια, να βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέπτη κλπ- και από τη μια πλευρά έχει μια πόρτα που οδηγεί σε ένα μικρό δωμάτιο που έχει τη λεκάνη και από την άλλη πλευρά μια άλλη πόρτα που οδηγεί στην μπανιέρα. Καθαρά πράγματα και τακτοποιημένα! Άσε που μπορούν να γίνονται παράλληλα 3 δουλειές. Αν είναι ένα very crowded σπιτικό!

Εδώ και δεκαετίες (αρχική εμφάνιση το 1980), τα Ιαπωνικά σπίτια (σε ποσοστό πλέον ~72%) αλλά και δημόσιοι οργανισμοί, ξενοδοχεία, department stores και άλλοι κοινοί χώροι, έχουν τις λεγόμενες woshuretto από τον αγγλικό όρο washlet, ένα ρομποτικό είδος λεκάνης, το οποίο ανταγωνίζεται τους καλύτερους ηλεκτρονικούς υπολογιστές!

washlet!

Η Σούπερ Τουαλέτα- το μοντέλο του 1997 έχει μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες-. παρότι δεν είναι glam όπως οι δικές μας οι πορσελάνινες με τα κομψά σχέδια, είναι πολύ μα πολύ πρακτική και λειτουργική... Ίσως παραείναι λειτουργική! Η λεκάνη αυτή είναι συνδεδεμένη με ένα μηχανισμό που συνήθως βρίσκεται στα αριστερά του καθήμενου ο οποίος διαθέτει διάφορα πολύχρωμα κουμπάκια τα οποία και αντιστοιχούν σε διάφορες πολύτιμες λειτουργίες. Οδηγίες για κάθε λειτουργία αναγράφονται πάνω σε κάθε κουμπί, αλλά μόνο στα Ιαπωνικά, πράγμα που δυσκολεύει τον ξένο χρήστη. Ευτυχώς όμως για αυτόν, η έγγραφη οδηγία συμπληρώνεται και από μικρά εικονίδια που αναπαριστούν απλά τη χρήση του καθενός. Εικονίδιο συνήθως δεν υπάρχει στην ένδειξη «καζανάκι», η οποία μάλιστα αναγράφεται και με kanji. Σε αυτή την περίπτωση ο ξενόγλωσσος χρήστης θα πρέπει να το παίξει στην τύχη!

Από τις πολλαπλές λειτουργίες μιας woshuretto αναφέρουμε ενδεικτικά:

  1. κουμπί που όταν το πατάς ζεσταίνεται το κάθισμα- απίστευτα χρήσιμο για τις κρύες μέρες του χειμώνα ή όταν είσαι αρρωστούλης
  2. κουμπί που όταν το πατάς εκτοξεύεται από ένα εξάρτημα, κάτω από το κάθισμα, ζεστό νερό που πλένει τις περιοχές του σώματος που πρέπει να καθαριστούν (υπάρχει συνήθως επιλογή της περιοχής με το αντίστοιχο κουμπί). Κάποια μοντέλα προσφέρουν πλύσιμο και με σαπούνι!
  3. κουμπί που όταν το πατάς, βγαίνει ατμός για να στεγνώνει dry cleaning το δερματάκι του καθήμενου! (σαν να λέμε «ψεκάστε, φυσήξτε, τελειώσατε!»)
  4. κουμπί που όταν το πατάς, βγαίνει ήχος γάργαρου νερού ώστε αυτός που πλένει απέξω τα δόντια του να μην ακούει τους δικούς σου «ήχους της φύσης». Είναι μια «οικολογική» κίνηση των σχεδιαστών καθώς είχε παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες πατούσαν επανειλημμένα το καζανάκι κατά τη χρήση της τουαλέτας, για καμουφλάζ! Και φανταστείτε σε τι κατάσταση λειψυδρίας θα βρισκόταν τώρα η Ιαπωνία αν έτρεχε κάθε φορά νεράκι κανονικό, καθότι μιλάμε και για πληθυσμό 120 ολόκληρων εκατομμυρίων!
  5. κουμπί που ανάβει την τηλεόραση μπροστά σου για να περνάει η ώρα ... Ψέματα! Δεν έχουμε δει ακόμα κάτι τέτοιο, ωστόσο δε θα ήταν καλή ιδέα για το επόμενο μοντέλο?!
ενδεικτικό πληκτρολόγιο!!


Και αυτά είναι μόνο τα βασικά! Υπάρχουν ακόμα ένα σωρό στοιχεία που μπορεί να διαθέτει ένα μοντέλο, όπως αυτόματη απελευθέρωση αποσμητικού χώρου- τελευταία χρησιμοποιείται αποσμητικό με όζον που εξουδετερώνει άμεσα άσχημες μυρωδιές- αυτόματο καζανάκι που λειτουργεί σε συνδυασμό με σένσορες στο κάθισμα που καθορίζουν πότε έχει σηκωθεί ο χρήστης και είναι καιρός να τραβηχτεί, μηχανισμοί που βοηθούν τους ηλικιωμένους και όσους έχουν κινητικά προβλήματα να σηκωθούν από το κάθισμα κ.α.

Και βέβαια εννοείται ότι οι επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς για να εφεύρουν νέες λειτουργίες για την εν λόγω λεκάνη, και ήδη έχει εφαρμοστεί σε μικρό αριθμό η λειτουργία μέτρησης ζάχαρου, πίεσης κλπ και αποστολής των στοιχείων στον γιατρό για μια πρώτη διάγνωση!
                                                
Όπως καταλαβαίνετε η ιστορία τουαλέτα στην Ιαπωνία είναι πολύ μπροστά ωστόσο αν είσαι ξένος επισκέπτης και με jetlag και τις συναντήσεις στο ξενοδοχείο σου, μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό. Αλλά το προσωπικό του ξενοδοχείου σου δίνει άμεσα οδηγίες, από το τηλέφωνο που βρίσκεται, πού αλλού; Στην τουαλέτα!

επιλογές αγοράς!

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Phrase of the Day!!


お大事に

          おだいじに

                        odaijini

                                   Περαστικά! 
                                   (να προσέχεις την υγεία σου)