photo by C.Houliaras & T.Katsimihas

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

2nd myth buster

«Οι Ιάπωνες είναι κοντοί;»

Δεν είναι σπάνια η περίπτωση όπου κάνοντας μια καινούρια γνωριμία, ακούμε την πρωτότυπη (ναι, να θεωρήσετε το ύφος ειρωνικό!) ατάκα «πάντως για Γιαπωνέζα, είσαι ψηλή»!

Διευκρίνιση #1: ΔΕΝ είμαστε Γιαπωνέζες! Είμαστε Ελληνοϊαπωνέζες, πράγμα που αυτομάτως ορίζει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο original πράγμα made in Japan και το υβριδικό μοντέλο που σας ομιλεί!

Διευκρίνιση #2: Ο αιώνας- και η χιλιετία- άλλαξαν πριν από 11 χρόνια και πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία να μιλάμε για τους ανθρώπους (όπως δεν το κάνουμε για την τεχνολογία, την επιστήμη και την  πολιτική γεωγραφία) λες και η ροή της εξέλιξης αποφάσισε να τους παρακάμψει και να πάει κατευθείαν στους πόλους να λιώσει τους πάγους.

Και έχοντας ξεκαθαρίσει αυτά, αναρωτιόμαστε:


«Είναι κοντοί οι Ιάπωνες

Photo by C.Houliaras &T.Katsimihas

Ε, λοιπόν, ΌΧΙ (και τόσο..)!!!

Το ύψος ενός ανθρώπου είναι ένα πολύπλοκο μέγεθος για να αναλυθεί σε λίγες σειρές γραμμένες από ερασιτεχνική πένα. Είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό που δεν εξαρτάται από ένα μοναδικό γονίδιο όπως πχ τα λακκάκια, αλλά από περισσότερα (είναι ένα «πολυγενετικό» χαρακτηριστικό στη γλώσσα των ειδικών) και σημαντικό ρόλο επίσης παίζει στο τελικό αποτέλεσμα και το περιβάλλον, η διατροφή, οι φυσικές δραστηριότητες του ατόμου κ.α.

Παρόλα αυτά, μπορούμε να αναφερθούμε σε δημογραφικά και- γιατί όχι- εμπειρικά δεδομένα και να μπούμε σε συγκρίσεις μεγεθών, με αρκετά μεγάλη ασφάλεια.

Έτσι μπορούμε να πούμε τα εξής σε ό,τι αφορά το ύψος του υβριδικού μοντέλου grecus japonicus όπως λέμε μεταξύ μας κάποιοι χαριτολογώντας, και την Ιαπωνική φυλή από την οποία προκύπτουμε:

  • Η Ελληνοϊαπωνική κοινότητα της Αθήνας είναι περήφανη που έχει μέλος της έναν άντρα ύψους 2.05μ. και κάποιους στην γειτονιά του 1.85- 1.95μ (αναζητούμε ακόμα Ελληνοϊάπωνες στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό-όποιος τους βρει, ας επικοινωνησει!). 
  • Θηλυκοί εκπρόσωποι της κοινότητας έχουν σταθεί με περηφάνια και στο 1.70-1.75μ. και δεν είναι απίθανο να τις δείτε να στέκονται στο 1.80-1.85 πάνω σε ένα ανθεκτικό ζευγάρι ψηλοτάκουνων παπουτσιών! 
  • (και για να σοβαρευτούμε λίγο) Σύμφωνα με δημογραφικά στοιχεία του 2006, ο μέσος Ιάπωνας έχει ύψος 1.715μ . (ηλικία ~19 ετών)- γεγονός που τον συγκαταλέγει στην ίδια γειτονιά με τον μέσο Τζαμαϊκανό (δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει τους Τζαμαϊκανούς κοντούς!) και μόλις 6.5 εκατοστά πιο κοντό από τον μέσο Έλληνα της ίδιας ηλικίας (σαν να λέμε, ένα αθλητικό παπούτσι με αερόσολα πιο κάτω… σιγά το πράγμα). Ο μέσος Αμερικάνος έχει ύψος μόλις 4.5εκ. παραπάνω από τον μέσο Ιάπωνα.
  • Οι Γιαπωνέζες παρόλα αυτά, κρατούν όντως ένα «χαμηλό» προφίλ, με μέσο όρο ύψους το 1.58μ, δεδομένο που όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί μειονέκτημα, αφού αντίστοιχο ύψος έχουν και οι Βραζιλιάνες που έχουν καταγραφεί στον ανδρικό νοητικό χάρτη ως  «γυναικάρες». 
  • Οι σύγχρονοι Ιάπωνες κατά μέσο όρο βρίσκονται στην κορυφή της υψομετρικής κλίμακας στην Ασιατική ήπειρο, λίγο πιο κάτω από τους Κορεάτες, και ακόμα και οι Κινέζοι που θεωρούνται από την πλειοψηφία των Ελλήνων ψηλοί, έχουν μέσο όρο ύψους-και στις πόλεις και στην επαρχία- αρκετά χαμηλότερο. 
  • Ο ψηλότερος καταγεγραμμένος Ιάπωνας είναι ο Yasukata Okayama, με ύψος 2.34μ., γεννηθείς το 1954, και είναι ο υψηλότερος παίκτης που αγωνίστηκε με την Εθνική ομάδα μπάσκετ. 
  • Ο μέσος όρος ύψους των Ιαπώνων συνεχίζει να αυξάνεται σταδιακά. Το αντίθετο ισχύει για τους Αμερικάνους. 
  • Το μέσο ύψος στην Ιαπωνία έχει σημειώσει τη σημαντική αύξηση των 13 περίπου εκατοστών για τους άντρες και των 11 εκατοστών για τις γυναίκες από το 1900 μέχρι σήμερα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αλλαγή στην διατροφή (αυξήθηκε εκτός των άλλων η ποσότητα πρωτεϊνών στην καθημερινή διατροφή σε σχέση με την διατροφή προ 2ου παγκοσμίου πολέμου), στη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (τα παιδιά χαίρουν καλύτερης υγείας καθώς επίσης και η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι πιο ευνοϊκή για την καλύτερη ανάπτυξη των εμβρύων από παλιότερα), και στις αλλαγές στον τρόπο ζωής τους (χαρακτηριστικά, η συνήθεια να κάθονται στο πάτωμα, σιγά σιγά άλλαξε καθώς η τάση για «δυτικοποίηση» εισήγαγε στα σπίτια καρέκλες, τραπεζαρίες κλπ, με αποτέλεσμα οι Ιάπωνες να κάθονται ολοένα λιγότερο στο πάτωμα και να λυγίζουν έτσι λιγότερο τα γόνατά τους, επιτρέποντας έτσι στα κάτω άκρα τους να αναπτύσσονται καλύτερα).
Photo by C.Houliaras & T.Katsimihas

Έχοντας επιχειρηματολογήσει λοιπόν ικανοποιητικά για το αξιόλογο ύψος των σύγχρονων Ιαπώνων (και κατά συνέπεια Ελληνοϊαπώνων), μπορούμε να επισημάνουμε και το εξής:
Το χαμηλό ύψος των Γιαπωνέζων είναι και ένας από τους λόγους που οι εν λόγω δεσποινίδες και κυρίες «μικροδείχνουν» και δημιουργούν την αίσθηση σε αυτούς που τις συναναστρέφονται, της νεότερης ηλικίας!

Και επειδή δεν μας αρέσει να τυποποιούμε και να κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε το άκρως λογικό γεγονός ότι σε έναν ολόκληρο λαό, υπάρχουν όλα τα μεγέθη, είτε ο μέσος όρος είναι μεγάλος, μικρός, ψηλός, κοντός, παχύς, λεπτός κ.ο.κ. Και επειδή όλοι άνθρωποι είμαστε, και ο καθένας έχει μόνο αυτό που είναι, ο καθένας πρέπει να είναι ευχαριστημένος με αυτό που έχει!! Α! Και αν σκέφτεστε να παραγγείλετε ρούχα από την Ιαπωνία, τσεκάρετε πρώτα τα μεγέθη! Ειδικά στα μακρυμάνικα μπλουζάκια και τα μακριά παντελόνια;-)