photo by C.Houliaras & T.Katsimihas

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Phrase of the Day!

"今日は晴れています!"


                   "きょうははれています!"


                                    "Kyou wa harete imasu!"

 
                                                   "Today there the sun is shinning!"

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Phrase of the Day

"望み"

         "のぞみ"

                             "Nozomi"

                                                 "Ελπίδα"

Maneki-neko και μια σειρά συμπτώσεων (?)

Η Hungry monkey έχασε τη γάτα της παραμονή Χριστουγέννων. Το αδέσποτο γατάκι που έχαιρε φιλοξενίας στο μπαλκόνι της τους τελευταίους μήνες, αποφάσισε να φύγει, χωρίς ούτε ένα αντίο, ούτε ένα σημείωμα να λέει «σας βαρέθηκα» ή «τα λέμε» ή έστω «Καλά Χριστούγεννα»… Τίποτα!

Η ιστορία βέβαια δεν λέει τίποτα αν πρόκειται απλά για την απώλεια μιας χνουδωτής συντροφιάς…. Όμως… Με την απώλεια της γάτας άρχισαν και τα δύσκολα.. μικρο-ατυχήματα, μικρο-αναποδιές, μικρο-στεναχώριες, μικρο-έξοδα… Λες και μαζί με τη γάτα έφυγε και η καλή τύχη… μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο;..

Στην Ιαπωνική κουλτούρα λοιπόν, όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να συνδεθούν με την ιστορία της Maneki Neko. Neko είναι στα Ιαπωνικά η γάτα. Maneki Neko είναι η «γάτα που νεύει/προσκαλεί», και θεωρείται «τυχερή γάτα». Πιστεύεται ότι φέρνει ευτυχία και αρμονία στη ζωή του ιδιοκτήτη της και πελατεία και κέρδη σε επιχειρήσεις. Επίσης, υπάρχει και βερσιόν σε μαύρο χρώμα που συνδέεται με την καλή Υγεία και την προστασία από τις ασθένειες. Οπότε, μήπως η απουσία της συνεπάγεται και «έλλειψη τύχης»;

Για να δούμε όμως τι ακριβώς είναι η maneki neko, πότε εμφανίστηκε αυτός ο συμβολισμός της τύχης και πώς ακριβώς μεταφράζεται.

Maneki-neko σε διάφορα μεγέθη!

Η maneki neko είναι μια-πορσελάνινη συνήθως- διακοσμητική γάτα, με το ένα μπροστινό πόδι σηκωμένο στο πλάι του κεφαλιού και την πατούσα να κοιτάει προς τα μπροστά. Η χειρονομία αυτή (συγκεκριμένα με τα δάχτυλα να μαζεύονται και να ανοίγουν επαναλαμβανόμενα)- που εμείς οι «Δυτικοί» θα ερμηνεύαμε ως αποχαιρετισμό- στην Ιαπωνία θεωρείται κίνηση πρόσκλησης/καλωσορίσματος. Τα επιχειρηματικά μυαλά βέβαια έχουν προνοήσει και τα αγάλματα που εξάγονται στην Ευρώπη και την Αμερική, έχουν ανεστραμμένη την παλάμη προς τα μέσα, για να δίνουν την αίσθηση του καλωσορίσματος στην «δυτική» γλώσσα του σώματος.

Εκτός βέβαια από πορσελάνινη, πλέον φτιάχνεται σχεδόν από οποιοδήποτε υλικό (πλαστικό, πηλό κλπ) και βγαίνει σε διάφορα χρώματα. Η maneki neko έχει συνήθως διακοσμητικά στο λαιμό, συνηθέστερα ένα κολάρο, ένα κουδουνάκι και μια διακοσμητική σαλιάρα (πιθανότατα σε αναπαράσταση των αξεσουάρ που φορούσαν οι γάτες των εύπορων οικογενειών την περίοδο Edo). Πολύ συχνά η maneki neko κρατάει ένα χρυσό νόμισμα της περιόδου Edo, το koban.

Η maneki neko θεωρείται ότι πρωτοεμφανίστηκε στο προσκήνιο προς το τέλος της περιόδου Edo (1603-1867), αλλά το πρώτο ντοκουμέντο για την ύπαρξή της είναι η αναφορά της σε εφημερίδα του 1876. Μέχρι το 1902 (κρίνοντας από το γεγονός ότι είχε αρχίσει να διαφημίζεται ως προϊόν), είχε γίνει ήδη πολύ δημοφιλής.

το μέγεθος δεν μετράει! Τύχη έρχεται σε όλα τα μεγέθη!

Το πόδι που έχει σηκωμένο η γάτα μπορεί να είναι είτε το δεξί είτε το αριστερό (ενίοτε και τα δύο μαζί). Η Maneki neko με σηκωμένο το δεξί πόδι θεωρείται συνήθως ότι φέρνει καλή τύχη και πλούτο, ενώ με το αριστερό πόδι σηκωμένο θεωρείται ότι φέρνει πελάτες στην επιχείρηση, επισκέπτες κλπ. Υπάρχουν επίσης παραλλαγές στην ερμηνεία, όπως το ότι μια maneki neko με το αριστερό πόδι σηκωμένο είναι κατάλληλη για επιχειρήσεις με ποτά/ροφήματα (π.χ. καφέ και μπαρ)-και εδώ κολλάει και ο χαρακτηρισμός «hidari-kiki» (αριστερόχειρας) για αυτούς που «σηκώνουν» το ποτό- ενώ με το δεξί πόδι σηκωμένο, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. 

Το διακοσμητικό αυτό τοποθετείται συνήθως στις εισόδους των επιχειρήσεων. Χρησιμοποιείται επίσης και σε σπίτια και εκτός από διακοσμητικό, βγαίνει και σε μπρελόκ, κουμπαράδες, αρωματικά χώρου κλπ.

Η μαύρη maneki-neko πιστεύεται ότι φέρνει υγεία!

Διάφοροι μύθοι επικρατούν για το πώς δημιουργήθηκε η προκατάληψη της maneki neko. Ο επικρατέστερος όλων είναι ο μύθος της γάτας του ναού Gotoku-ji (στο δυτικό Τόκυο) που τοποθετείται χρονικά στον 17ο αιώνα:

Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο, ένας φτωχός ιερέας κάποτε μοιράστηκε το λιγοστό του φαΐ με μια πεινασμένη γάτα και στη συνέχεια την φιλοξένησε στο ναό του. Μια μέρα, σε ένα ξέσπασμα καταιγίδας, ένας πλούσιος άρχοντας βρέθηκε έξω και αναζήτησε καταφύγιο από τη βροχή, κάτω από ένα δέντρο δίπλα στο ναό (τι σκεφτόταν; Δεν ξέρω!). Καθώς στεκόταν εκεί, παρατήρησε την γάτα του ιερέα στην είσοδο του ναού να του νεύει να πλησιάσει. Παραξενεμένος από την χειρονομία, απομακρύνθηκε από το δέντρο και πλησίασε τη γάτα να δει. Εκείνη την ώρα, το δέντρο στο οποίο στεκόταν νωρίτερα χτυπήθηκε από κεραυνό. Ο άρχοντας έγινε φίλος του ιερέα και «υιοθέτησε» το ναό, δίνοντας έτσι ένα τέλος στα οικονομικά προβλήματά του. Όταν πια η γάτα πέθανε, φημολογείται ότι φτιάχτηκε η πρώτη manekι neko προς τιμήν της. Το όνομα της γάτας ήταν Tama και ήταν γένους αρσενικού.

Σήμερα ο ναός Gotoku-ji έχει δεκάδες αγάλματα αυτής της γάτας και πιστοί αφήνουν χαρτονάκια προσευχής με την maneki neko, ευελπιστώντας στην επιστροφή της χαμένης τους γάτας ή την ανάρρωση της άρρωστης γάτας τους.

Προφανώς η Hungry monkey δεν άδειαζε να πεταχτεί στον ναό Gotoku-ji να καταθέσει το δικό της «αίτημα» για επιστροφή της γάτας της, αλλά οι «προσευχές» της σαν να εισακούστηκαν… Το απολωλός γατί επέστρεψε αναπάντεχα το βράδυ της προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς! Δυο νιαουρίσματα κάτω από το μπαλκόνι και βρέθηκε πάλι στο σπιτάκι της. Και μην το θεωρήσετε υπερβολή ή ψέμα, η τύχη της Hungry ήδη γύρισε προς το καλύτερο πάλι! Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα; Αν πιστεύετε στις προκαταλήψεις, προμηθευτείτε ένα διακοσμητικό maneki neko και καλή σας τύχη. Αν πάλι έχετε τη δυνατότητα να φιλοξενήσετε ένα αδέσποτο ζωάκι, αλλάζετε εσείς την τύχη του προς το καλύτερο! Όπως και να έχει, καλή χρονιά να έχουμε όλοι!

Σε μεγάλη ανάγκη αναζητάς ομαδική βοήθεια!

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Phrase of the Day!!

"今晩は!"

                 "こんばんは! "

                                                "Konbanwa!"

                                                                      "Καλησπέρα! "