photo by C.Houliaras & T.Katsimihas

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Μικρές αναμνήσεις - Καλοκαίρι & Ιαπωνία

Τα ιαπωνικά καλοκαίρια περιγράφονται με μια λέξη κυρίως.. ΥΓΡΑ! πολύ υγρά! Παρότι δεν πιάνουν τις Ελληνικές θερμοκρασίες των 42-43 Βαθμών κελσίου, η υγρασία που τα χαρακτηρίζει, πιάνει κόκκινο! Με το που βγαίνεις από κλειστό χώρο (όπου αντιμετωπίζεις πολικό ψύχος λόγω των κλιματιστικών), προσγειώνεσαι στον απόλυτο ατμομάγειρα! Σε συνδυασμό της υγρασίας με το ανελέητο –τόσο όμως μελωδικό- τζ-τζ-τζ των Ιαπωνικών γιγαντιαίων τζιτζικιών http://www.youtube.com/watch?v=JXmC4lEZTZ4 (κάντε κλικ για να μπείτε στο "κλίμα") κάνει το καλοκαίρι ελαφρώς αφόρητο... Βάλε και τους μουσώνες που επισκέπτονται τη χώρα με ακρίβεια, κάθε καλοκαίρι και ρίχνουν βροχές χωρίς να ξέρεις πότε θα σταματήσει η «βρύση» να τρέχει, κάνουν το καλοκαίρι κυριολεκτικά «μούσκεμα». 

τρώγοντας kakigori στο δρόμο!

Ωστόσο υπάρχουν πολλές και μικρές οάσεις δροσιάς, πατέντες και «διαλείμματα» τα οποία σε ανασυγκροτούν και σου δίνουν δύναμη να συνεχίσεις.. μια τέτοια «όαση» και συνάμα δροσερή ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων από την Ιαπωνία είναι το kakigori  かきごおりένα γλυκό να το πούμε? Παγωτό? Γρανίτα? Εμείς θα το περιγράψουμε, εσείς ονομάστε το! Το kakigori είναι το εξής απλό λιτό και απέριττο έδεσμα: τριμμένος πάγος με γαρνίρισμα σιροπιού... η λέξη βγαίνει απο το kakeru (που σημαίνει μμμμ... βάζω επάνω? Καπακώνω? Και το kori που σημαίνει πάγος! Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το σιρόπι! Είτε με γεύση από φράουλα, είτε από πεπόνι (λατρεμένο), είτε από το αμφιλεγόμενο Blue Mountain –αμφιλεγόμενο διότι το φλούο χρώμα του , αμφιβάλλουμε αν είναι ο,τι πιο φυσικό και δεν αποτελεί κάποιο χημικό κοκτέιλ-μέχρι γκουρμε βερσιόν σε «καλά» εστιατόρια που το συνοδεύουν από παγωτό και πάστα από κόκκινο φασόλι... 

Gourmet kakigori!
Παρότι τα φλούο χρώματα λοιπόν, μένουν και στη γλώσσα σου – είναι χαρακτηριστικός ο διαγωνισμός μεταξύ των παιδιών για το ποιός έχει την πιο φωσφορούχα γλώσσα, σε κόκκινα, πράσινα και μπλε χρώματα-, κανείς δεν έχουμε μάθει να έχει πάθει τίποτα και το かきごり τρώγεται ανελλιπώς πολλά- πολλά χρόνια και αιώνες μάλλον...Άλλωστε η δροσιά που σου επιφέρει, αξίζει το ρίσκο ! 

σε διάφορα χρώματα & γεύσεις!

Το καλοκαίρι πωλείται σε κιόσκια , σε πλανόδιους πωλητές κατά τη διάρκεια των «Φεστιβάλ» ή Matsuri, σε καταστήματα… παντού.. Η τιμή αυτού κάτι λιγότερο από 1Ευρώ... 
κλασική οικιακή συσκευή για την παρασκευή του πάγου!
Καλή δροσιά λοιπόν και καλό κουράγιο για το κυριολεκτικά καυτό καλοκαίρι που μας περιμένει!