Πρώτος μύθος προς κατάρριψη:
Οι Ιάπωνες τρώνε μόνο ωμό ψάρι (και ρύζι..ή αυτοί είναι οι Κινέζοι;… βραχυκύκλωμα)
-Επικρατεί η άποψη ότι η Ιαπωνική κουζίνα είναι ένα εντελώς εξωγήινο σύνολο γεύσεων με βάση το ρύζι και το ωμό ψάρι. Μια κουζίνα πριν την δημιουργία της πρώτης φλόγας…
ΛΑΘΟΣ!!!!
-Το ακούσατε από εμάς! Οι Ιάπωνες τρώνε από όλα-βέβαια μαγειρεμένα με τον δικό τους τρόπο και προσαρμοσμένα στη δική τους γευστική παλέτα.
Τρώνε κόκκινο κρέας, χοιρινό, πουλερικά, πολλά λαχανικά, ακόμα και πατάτες (βέβαια προτιμούν κάποιες άλλες ρίζες, αλλά λέμε τώρα). Τρώνε και το ψαράκι τους, όχι όμως απαραιτήτως ωμό. Υπάρχουν πολλές και διάφορες συνταγές για μαγειρεμένο ψάρι, γευστικότατες και ενδιαφέρουσες για τον κόσμο που έχει βαρεθεί την ψητή τσιπούρα! Είναι αλήθεια ότι τρώνε πολύ ρύζι, αλλά και ζυμαρικά (τα γνωστά σε όλους μας noodles που βέβαια στα Ιαπωνικά λέγονται ramen, ή soba ή udon κλπ, ανάλογα με το είδος του ζυμαρικού και τον τρόπο προετοιμασίας του γεύματος), ελάχιστο ψωμί-αν και μετά το μεγάλο μπαμ της στροφής της νέας γενιάς προς την δυτικοποίηση, τα fast-foods τύπου burger και club sandwich πάνε σύννεφο- ανυπολόγιστες ποσότητες φυκιών (χωρίς τις μεταξωτές κορδέλες βεβαίως βεβαίως) και σαφώς πίνουν το (original) πράσινο τσάι τους (που καμία σχέση με το πράσινο τσάι που κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε φακελάκια). Η σχέση τους με τα γαλακτοκομικά είναι ακόμα στα μαχαίρια…
Στο σωτάρισμα και στις σάλτσες χρησιμοποιείται κατά κόρον η soy sauce που είναι αλμυρή, η οποία σε συνδυασμό με ζάχαρη και πάνω σε σιγανή φωτιά, δημιουργεί την θεσπέσια teriyaki sauce. Ευρεία χρήση γίνεται και στο ρυζόξυδο (mirin).
Ακόμα και γλυκά τρώνε-από αυτά που δεν έχουν φτάσει ακόμα στην Ελλάδα γιατί όλα τα τύπου Ιαπωνικά εστιατόρια αρνούνται παραδειγματικά να πάρουν το ρίσκο να μυήσουν τον Έλληνα στο ιαπωνικό γλυκό και επιμένουν να σερβίρουν σορμπέ και σοκολατόπιτες! Τα γλυκά (που πραγματικά πρέπει να τα δοκιμάσετε έστω μια φορά στη ζωή σας να δείτε τι χάνετε) δεν είναι σιροπιαστά ή βαριά σαν τα Ελληνικά, έχουν κυρίως σαν βάση το κόκκινο φασόλι και το ρυζάλευρο και συνήθως εκτός από γευστικός παράδεισος είναι και έργα τέχνης αφού μοιάζουν με μοναδικά λιλιπούτια γλυπτά.
Η Ιαπωνική κουζίνα είναι από τις πιο υγιεινές του κόσμου-το αποδεικνύουν άλλωστε και η σιλουέτα των Ιαπώνων και το μεγάλο προσδόκιμο ζωής τους.
Αλλά για να πούμε και του στραβού το δίκιο, οι Ιάπωνες που επισκέπτονται ξένες χώρες, έχουν ιδιαίτερη δυσκολία στο να εξοικειωθούν με τις «δυτικές» γεύσεις, οπότε για καλό και για κακό, κουβαλάνε μαζί τους μικρές ποσότητες προμαγειρεμένων γευμάτων! Και αν τους κόψουν στο αεροδρόμιο λόγω υπέρβαρου, θα αναζητήσουν ρύζι και… ωμό ψάρι στο πλησιέστερο σουσάδικο στην γωνία από το ξενοδοχείο τους!
Photos by C. Houliaras & T.Katsimihas
ax ti mou thimizete tora... ta iaponika glukakia einai pragmatika apolaustika...nomizo oti to epomeno meet-up den prepei na ftiaksoume sushi alla kanena anpan :)
ΑπάντησηΔιαγραφήpera apo to soy sauce kai to mirin den prepei na ksexname oti i basi tis iaponikis kouzinas einai to dashi... xoris auto den ftiaxnetai tipota (ektos kai an einai omo!!)
Poly sostes oles autes oi plirofories kai xairomai pou eida se Elliniko site kapoia akrivi pragmata sxetika me tin Iaponiki koultoura. Meno sti Nea Yorki kai exo pollous filous kai stenes sxeseis me anthropous apo tin Iaponia. Eixa tin eukairia na ertho poly konta stin koultoura kai na diapistoso poso endiaferousa einai kai to poso polla pragmata dystyxos den ixera olo auton ton kairo. Tora exo dei apo konta ti einai akrivos i Iaponiki kouzina alla kai i texni. Fysika oxi mono to shushi pou xeroume stin Ellada alla polla alla endiaferonta pragmata. Opos px to katapliktiko glyko "kurimanzu" (prospatho na to grapso opos proferetai isos oxi epityximena) pou tora einai apo ta agapimena mou.
ΑπάντησηΔιαγραφήTi na pei kaneis gi auti tin koultoura mesa se merikes grammes ? Xreiazontai vivlia oloklira kai pali den to kalypteis to thema.
Xairomai omso pou arxizei kai stin Ellada kai kineitai to endiaferon gia ti xora. Axizei na asxolithei kaneis poio sovara kai oxi mono sto epipedo kapoion polemikon tainion pou mono antikeimeniki eikona tis xoras den deixnoun pros ta exo.
Bravo gia to site auto !
Tasos
thelo na anoixo taiyaki-ya stin Elladaaaaa!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήapo Grumpy:
ΑπάντησηΔιαγραφή@yuki: koriiitsi thelome tips! an exeis kati na sumplirwseis einai more than welcome! yorosiku!
@Tasos: euxaristoume...kata kairous tha anbazoume diafora aspects tis Iapvnikis koultouras alla kai twn ellino-iapwnikwn sxesewn! stay connected!:P
@anonymous: aaaanoikse!! tha eimaste oi prwtes pou tha erthoume! H sxesi mas me to fagito einai "metapolemiko sundromo trww mexri na pethanw!!:
@Grumpy: sigoura tha parakoloutho to site kai o,ti grafete edo ! Oi Ellino-Iaponikes sxeseis einai gegonos (to vlepo kai edo sti Nea Yorki to poso tairiazoume) kai tha einai poly oraio na anaptyxthei auto sto mellon.
ΑπάντησηΔιαγραφήAnameno me poly endiaferon loipon, euxaristo !!
Tasos
@Tasos
ΑπάντησηΔιαγραφήAlitheia..pws mas vrikes?! to gluko pou les prepei na einai me pase apo kastano..yum yum
Ontws..theloume na gkremisoume ta stereotupa pou uparxoun p.x. apo tis tainies pou eite itan gurismens apo amerikanous -ara ebgazan tin eikona oi kakoi iapwnes- eite anaferontai mono stin Iapwnia twn feoudarxikwn xronwn-..uparxoun tosa polla aspects pou theloume polu karo mexri na suzitisoume kapoia apo auta..alla diathesi uparxei..eimaste anoixtes kai se protaseis!
euxaristoume kai pali!
"Η σχέση τους με τα γαλακτοκομικά είναι ακόμα στα μαχαίρια…" ---> έχω ένα πολύ σημαντικό κοινό με την Ιαπωνική κουζίνα γιαυτό και τα έφτιαξα μαζί της! =)
ΑπάντησηΔιαγραφή@popi
ΑπάντησηΔιαγραφήοι περισσότεροι Ιάπωνες έχουν έλλειψη λακτάσης ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση της λακτόζης... (κάπως έτσι..δεν είμαστε και επιστήμονες!;ρ).. και μετά έχουμε κολικούς κλπ... μιλάω εκ πείρας! σου αρέσει η Ιαπωνική κουζίνα? για πες για πες!! δεν αντέχεις κι εσύ τα γαλακτοκομικά!!
@Grumpy
ΑπάντησηΔιαγραφήEinai poly endiaferon to pos sas vrika. Mia mera koitousa ta postings kapoion filon mou sto Facebook kai eida ena link gia to site sas. To post malista eixe mpei apo mia fili pou den exo synantisei pote (!) alla tyxaia irthame se epafi meso kapoion video sto Youtube kai etsi giname filoi sto Facebook. Ekeini menei Ellada kai ego sti Nea Yorki.
Amesos mou kinise tin periergeia kai to koitaxa. Otan eida to ti einai auto to site kai poios to exei ftiaxei i periergeia mou auxithike akoma poio poly. Xarika pou diavasa auta pou grafete giati otan imouna Ellada den ypirxe sxedon kamia epafi me ola auta, itan teleios agnosta sto koino kai se mena. Tora omos vlepo oti kai i Ellada anoigei kai ginetai poio poly-politismiki. Poly kalo auto !
Gia mena i epafi me tin Iaponiki koultoura synevei gia proti fora otan irtha sti Nea Yorki. Amesos eida to posa koina alla kai diafores exoume kai me travixe automata. Grigora ekana filous apo tin Iaponia kai arxisa na anakalypto ti mousiki, tin texni kai polla alla pou dystixos agnoousa tosa xronia stin Ellada (edo irtha prin 13 xronia, exo genithei kai megalosei stin Ellada). Tora pros ekplixi mou exo ftasei na akouo perissotero Iaponiki mousiki kathe mera para otidipote allo (!) Ypeuthynos gi auto einai kai o Tarantino pou prin merika xronia ekane ena remake mias palias Iaponikis tainias tou 70 stin opoia protagonistouse mia apo tis agapimenes mou tragoudistries (Meko Kaji) kai eixe ton titlo Shuryukihime (Lady Snowblood sta Agglika, oxi poly akrivis metafrasi.....). H tainia tou Tarantino onomastike "Kill Bill" kai ekane megali epityxia. Emena mou ekanan poly entyposi dyo tragoudia pou akoustikan mesa stin tainia kai amesos epsaxa na vro poios ta tragoudaei kai ti einai akrivos. Etsi ematha ti Meiko Kaji kai apo ekei xekinise i myiisi mou stin Enka alla kai genikotera stin Iaponiki mousiki.
Oso empaina mesa stin koultoura toso perissotero evriska pragmata pou mou aresan ara poly.
Ti na po gia tis tainies tou Miyazaki pou itan gia mena mia megali apokalypsi. Tora tis exo agorasei oles (!) alla kai gia polla polla themata pou tha ithela vivlia oloklira gia na ta perigrapso.
Nai to glyko pou elega exei kastano sti gemisi kai ap'exo fainetai san mikro cake. Den xero ti syntagi akrivos alla sigoura einai kapoiou eidous bean paste. Mallon tha to exeis dokilasei. Einai katapliktika !!
Exeis dikio gia tis tainies. Einai alitheia oti oi perissoteroi anthropoi nomizoun oti i Iaponiki glossa simera einai etsi opos akougetai stis palies polemikes tainies. Denxeroun oti auto pou lene einai einai sa na leei kapoios oti i Elliniki glossa simera einai akrivos opos ti miloun stis tainies tis Ellinikis epanastasis tou 21 (...) Gia mena itan ekplixi to poso euxarista akougetai i Iaponiki glossa, einai kati san tragoudi sta autia mou kai tha ithela na matho perissotera. Pros to paron xero arketes apo tis "ixopoiimenes" ekfraseis pou xrisimopoiei i glossa kai tis vrisko exairetika xaritomenes (doki doki gia tin agonia tis prosmonis, kira kira gia to astraftero kosmima pou antanakla to fos, jiro jiro gia to entono koitagma klp). Tha matho perissotera siga siga.
Entaxei to minima mou egine poly makry alla opos eipes yparxoun tosa themata pou den mporoume na ta syzitisoume ola se ena kai mono minima. An theleis mporoume na epikoinonisoume meso Facebook i kati paromoio mias kai yparxei i diathesi na syzitisoume gia polla. Tha xaro poly na milisoume gia ola auta !
Tasos
@tasos: euxaristoume poli gia ta kala sou logia kai einai pragmatika apisteuto pos mas brikes kai emathes gia emas!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήDistixos polis kosmos stin Ellada kai oxi mono, gnorizei elaxista gia tin istoria, paradosi ton Iaponon kai oi perissoteroi apo autous exoun mia teleios lanthasmeni eikona.
Theorisame loipon,epeidi kai oi 3 mas eixame koines empeiries (px...mas eblepan gia kinezakia anti gia Iaponezakia...), na grapsoume kapou tis skepseis mas kai na ta moirastoume me ton Ellina pros to paron kai argotera na to metafrasoume sta Agglika gia na mporoun na mas diabazoun kai alloi...
Eimaste akoma stin arxi kai eimaste gemato idees...Euelpistoume na min sas kourasoume,alla na eimaste pano apo ola diaskedastikoi!
Se euxaristoume kai pali!
Sporty monkey!
@Grumpy Monkey: Ο γιατρός το λέει "δυσανεξία" και αν ο κολικός μεταφράζεται σε "πριόνι" ναι ναι ... εχω μεγάαααααλη εμπειρία! Ναι μου αρέσει πολύ κι ευτυχώς έχω δοκιμάσει και σπιτική (να είναι καλά ένα μαϊμουδάκι). ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφή@Sporty:
ΑπάντησηΔιαγραφήEinai para poly oraia i prospatheia sas kai elpizo na diavastoun ola auta apo pollous stin Ellada. Tha to parakoloutho ! Nai einai krima na mperdeuei polys kosmos dyo toso diaforetikes proeleuseis (Iaponiki kai Kineziki) alla etsi einai ama den exei tin eukaria na erthei se epafi me tis pragmatikes koultoures.
Perimeno loipon me poly endiaferon ta nea tou site. Bravo kai pali !
Tasos
PS: eimai kai synadelfos tou tritou "monkey" (Hungry) alla den kano thalassia biologia kano moriaki.
Ta leme !
@Tassos
ΑπάντησηΔιαγραφήExoume kai group sto fb san three wise monkeys opou mporeis na mas breis kai na epikoinwnoume. ta alithina mas onomata gia security reasons -oxi oti mporeis na exeis kai polu security otan bgaineis in public alla leeeme tora- de mporoume na ta anagrapsoume...
akous Enkan?! apisteuto! agapame enkan giati emena toulaxiston mou 8umizei ta gatherings pou kaname me tin oikogeneia -apo ton propappou tote mexri to diseggono-...
pisteuw oti ta themata pou tha anevazoume kata kairous, tha se endiaferoun..kapoia isws einai pio proswpika kai aforoun perissotero to pws niwthei enas ellino-iapvnas..
update to blog tha ginei over the weekend :)
@Grumpy
ΑπάντησηΔιαγραφήNai katalavaino kai oposdipote den prepei na grapsete ta pragmatika onomata giati me to Internet den xerei kaneis....
Tha koitaxo kai sto facebook gia to site sas.
Nai akouo Enka (i prepei na to grapso Enkan ?) Mou aresei !! Xero oti einai mousiki ton...papoudon kai ton giagiadon alla vrisko polla koina me tin ekfrastikotita tis Ellinikis mousikis (kai omos !) Mou aresei kai o syndiasmos Enka me moderna mousiki i akoma kai me jazz pou dokimastike to 60 kai to 70.
Akoma kai i Misora Hibari dokimase na ta anamyxei kai eixe epityxia (ti foveri foni !!!)
Oraia tha perimeno na do o,ti vgazete sto site. Einai fovera endiaferon to pos mporei na aisthanetai kapoios pou exei rizes se dyo toso diaforetikes (alla kai toso omoies se polla simeia) koultoures.
:-))
Tasos
Hello everybody! τελευταία και καταϊδρωμένη, να καλωσορίσω όλον αυτόν τον κόσμο που ήρθε με τόση καλή διάθεση και πράγματα να πει, στο blog μας! Χαίρομαι πολύ που μια όμορφη ιδέα μας και μια έντονη ανάγκη μας να επικοινωνήσουμε όλα αυτά, βρίσκει τόσο πρόσφορο έδαφος τόσο γρήγορα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιώνοντας καθημερινά το τι σημαίνει να είσαι Ελληνοϊάπων στην Ελλάδα, θεωρήσαμε ότι έχουμε κάποια πράγματα να πούμε. Να διευκρινήσω όμως από πλευράς μου-και να ενθαρρύνω και τον διαλογικό χαρακτήρα αυτού του blog-ότι η καθεμιά μας έχει διαφορετικό βαθμό εξοικείωσης με την Ιαπωνική μας πλευρά, και εκτός από "ενημερωτικό" χαρακτήρα(και ψυχαγωγικό όπως θα έχετε παρατηρήσει), αυτή μας η προσπάθεια έχει σκοπό να μάθουμε κι εμείς οι ίδιες(κι εσείς μαζί μας) πράγματα για την Ιαπωνία (και γιατί όχι, και για την Ελλάδα) που δεν γνωρίζουμε (ok, ομολογώ ότι εγώ είμαι η πιο άσχετη από τις τρεις, και Τάσο-παρολίγον συνάδελφε-έχω αρχίσει να νιώθω ντροπή που δεν ξέρω όλα όσα έχεις αναφέρει μέχρι τώρα! αλλά μαθαίνω! αυτός είναι ο στόχος-να μάθουμε όλοι σιγά σιγά).
Έχουμε πολλά πράγματα υπόψη μας που θέλουμε να θίξουμε, να συζητήσουμε, να περιγράψουμε, να αναφέρουμε, και είμαστε ακόμα στην αρχή... Κάνουμε την προσπάθειά μας, με το δικό μας προσωπικό στυλ και ελπίζουμε να κρατήσουμε το ενδιαφέρον σας και ανοιχτή την δίοδο επικοινωνίας που κάνει διστακτικά την εμφάνισή της!Για να δούμε!
Καλώς ήρθατε και πάλι και καλή μας συνέχεια!
@Hungry:
ΑπάντησηΔιαγραφήTelika eimaste synadelfoi (tha ithela poly na kano kai thalassia biologia alla kai to pou kano moriaki den allazei tipota, pali biologia kanoume kai oi dyo). Alitheia se ti akrivos douleueis - an epitrepeis na rotiso ? An de theleis na peis logo tou dimosiou xaraktira autou tou blog to katalavaino. Aplos imoun periergos.
Kai fysika o oraioteros skopos enos tetoiou blog einai na antalaxoume o,ti xeroume kai tis sxetikes mas empeiries oste na mathoume kai apo tis dyo pleures an einai dynaton gia to thema opote min aisthanesai katholou amixania an den exei tyxei na akouseis merika pragmata ! Kai ego den exo akousei alla tosa.
Diavasa kai tin poly endiaferousa istoria me tous 4 (i 5 telika) pithikous pou den tin ixera katholou. Tha prospathiso na diavaso kai alla.
Tora grafo akougontas komatia apo tin alli agapimeni mou tragoudistria ti Yumi Matsutoya. Ti synisto anepifilakta. An mporeis na vreis tragoudia tis sto Internet axizei na ta akouseis.
Ta leme ! :-)
Tasos
@Taso:Όπως το είπες-θα προτιμούσα να μην ασχοληθούμε με την επαγγελματική μου απασχόληση (αν και χαίρομαι που υπάρχει τουλάχιστον ένας συνάδερφος εδώ μέσα!)-έχουμε τόσα άλλα να πούμε που εμπεριέχονται στον στόχο αυτού του blog! Έχουμε αρχίσει όλοι να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα(από μικρές λεπτομέρειες μέχρι εντελώς άγνωστα πράγματα, καλλιτέχνες κλπ) και αυτό είναι η όμορφη έκπληξη των ημερών αυτών που έχουν μεσολαβήσει από την πρώτη μας εμφάνιση στον κυβερνοχώρο ως three wise monkeys!
ΑπάντησηΔιαγραφήstay tuned! τα καλύτερα έπονται!
mias kai to subject exei na kanei me to fagito:
ΑπάντησηΔιαγραφήExei kaneis pote pantrepsei elaiolado me soy sauce gia marinada? Eidika se psari?
....kapote.... mou eipan:
to soy sauce gia emas einai oti einai to elaiolado gia esas!
kai omos auta ta 2 ylika tairiazoun afantasta!
"Girischajin"
@ "Girishajin"(=Ελληνάρας;! Πλάκα κάνω)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θυμάμαι να τα έχω συνδυάσει ποτέ-εκτός κι αν μου έχουν σερβίρει κάτι χωρίς να το πάρω χαμπάρι! Αν σου προκύψει καμία ενδιαφέρουσα συνταγή που να παντρεύει τα δύο, μοιράσου την μαζί μας!
Hi Hungry, de tha to elega syntagi. tin epomeni fora pou tha kaneis kapoio psari psito sto fourno xtypa se ena mpolaki elaiolado & soy kai vale to pano sto psari me tis patates i ta laxanika. Epeita vale alati,piperi, skordo rigani k oti allo thes!... itaraki maaaas!
ΑπάντησηΔιαγραφήTalking about food,ena apo ta agapimena mou fagita einai to curry rice.FEvgontas panta apo Jp eperna mazi mou kati san kyvous se megethos sokolatas ta xereis pou exoun ola ta aromata gia to curry, ta xereis?Tora pleon exo mathei kai to ftiaxno me to aplo mpaxari curry.Oso gia to rizi exo kratisei ena rice cooker san anamnistiko!yparxoun pouthena edo?
Fagita pou thelo na ftiaxo alla akomi den ta katafera einai butano kakuni kai takiko migo han!exo vrei odigies sto youtube alla akomi den exo kanei tin ektelesi...
Episeis tin epomeni fora pou tha vretho Athina thelo na episkeftho ena magazi me iaponika proionta pou einai konta sto syntagma gia na paro systatika!
Girishajin
Thanks Girishajin!(αν και θέλει προσοχή το αλάτι με το soy sauce! Μη γίνει λύσσα!!)θα δοκιμάσω ένα ψάρι έτσι όπως λες!
ΑπάντησηΔιαγραφήCurry rice είναι αγαπημένο φαγητό και εύκολο!αυτό το σε σχήμα σοκολάτας stock που λες-το ξέρω καλά!- υπάρχει και στην Ελλάδα, όπως επίσης βρίσκεις πλέον και τα απίστευτα εξυπηρετικά rice cookers! Στην Αθήνα μπορείς να βρεις αρκετά υλικά για Ιαπωνικά φαγητά και κάποια βασικά "σκεύη" για την παρασκευή τους, όχι μόνο στο συγκεκριμένο μαγαζί που αναφέρεις, αλλά και αλλού (ενδεικτικά να σου πω για Asian markets στους Αμπελόκηπους-Σεβαστουπόλεως- που έχουν υλικά για διάφορες Ασιατικές κουζίνες, και rice cookers! υπήρχε και ένα πολύ ωραίο μαγαζί στο Χαλάνδρι, αποκλειστικά με Ιαπωνικά προϊόντα, που δυστυχώς έκλεισε πριν από λίγο καιρό).
τις άλλες συνταγές που αναφέρεις, δεν τις ξέρω, οπότε δεν μπορώ να σου δώσω tips!!
ΑΥτά!
auto pou les stous ampelokypous me ta asian markets to akousa mia mera sto Chef ston aera ston alpha. Mipos eides to episodeio me to mousaka se Iaponiki ekdoxi?exei tis ekompes sto site tis ekpompis alla ligo dyskolo na to vreis.pantos eixe plaka o mousakas ala Iaponika.
ΑπάντησηΔιαγραφήTin epomeni fora pou tha peraso apo Athina tha pao mia volta pantos!Arigato gozai masu!
Girishajin
Τίποτα! Χαρά μας Girishajin!Ελπίζω να βρεις και να προμηθευτείς υλικά για νόστιμες συνταγές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήομολογουμένως ο "ιαπωνικός" μουσακάς μου διέφυγε!!! κάτσε να πετύχω πρώτα τον παραδοσιακό Ελληνικό, και βλέπουμε!!!