photo by C.Houliaras & T.Katsimihas

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

TOSHIKI OKADA / CHELFITSCH – Ο ταλαντούχος Ιάπωνας καλλιτέχνης ‘GROUND AND FLOOR’

Πρόσφατα  τα three wise monkeys είχαν  την χαρά να παρακολουθήσουν  μια παράσταση τελείως διαφορετική από κάθε άλλη, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τον γνωστό πλέον σκηνοθέτη και όχι μόνο, Toshiki Okada.


 Για όσους λοιπόν δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, ο Okada είναι θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, μυθιστοριογράφος και συγκαταλέγεται στους πλέον διασημότερους και πιο ιδιαίτερους καλλιτέχνες της Ιαπωνικής κουλτούρας και των παραστατικών τεχνών.

Γεννημένος το 1973 στην Yokohama  και ιδρυτής  της καλλιτεχνικής εταιρείας “Chelfitsch” το 1997, όπου έχει σκηνοθετήσει όλα τα έργα της εταιρείας του και έχει κερδίσει πολλά βραβεία για έργα όπως το “Five Days in March” και το “Air Conditioner” το οποίο και είχε παρουσιάσει πριν 2 χρόνια στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με ιδιαίτερη επιτυχία.
'Air Conditioner'

Ο Okada έχει έναν μοναδικό τρόπο να παρουσιάζει τα έργα του και φαίνεται να μελετά αρκετά καλά την ζωή των ανθρώπων σήμερα σε μια κοινωνία όπως η καπιταλιστική Ιαπωνία. Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαία η ονομασία της εταιρείας που ίδρυσε, το οποίο θυμίζει λογοπαίγνιο και προέρχεται από την παιδική προφορά της  λέξης “selfish” (εγωιστής), θυμίζοντας μας τον εγωιστικό ρόλο του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία, την εργασία και στο περιβάλλον.

Το έργο που είδαμε, “Ground and Floor”,είναι μια πρόσφατη δουλειά του Okada, όπου δίνει έμφαση στην Μητέρα Γη και μέσα από την παραδοσιακή μορφή του χοροθεάτρου «Νο», αποτυπώνει με αρχέτυπο τρόπο την καπιταλιστική Ιαπωνία αλλά και την Ιαπωνία , την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου .Πάνω σε  μια σκηνή με απλότητα, μουσικότητα (όπως άλλωστε αρμόζει σε μια τυπική Ιαπωνική θεατρική παράσταση), ο Okada, επηρεασμένος από την τελευταία καταστροφή της Ιαπωνίας, στην Φουκουσίμα, χρησιμοποιεί εικόνες και ερεθίσματα που παραπέμπουν σε νεκρούς και ζωντανούς ανθρώπους του σήμερα.

Μια εικόνα της Ιαπωνίας του σήμερα ,έτσι όπως την έχει καταγράψει ο συναισθηματικός κόσμος του Okada, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με την μυθική Ιαπωνία που οι περισσότεροι ίσως γνωρίζουμε. Μια σύγκρουση συναισθημάτων και καταστάσεων, η οποία αποδόθηκε με εξαιρετικό τρόπο κατά την γνώμη μας!



Όσοι την παρακολουθήσατε, θα φύγατε γεμάτοι ίσως απορία και ικανοποίηση ταυτόχρονα…για όσους δεν την είδατε, μείνετε με ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά μέχρι την επόμενη του επίσκεψη στην χώρα μας!!

Συντελεστές:
Συγγραφή & Σκηνοθεσία: Toshiki Okada
Ερμηνεύουν: Taichi YamagataMakoto YazawaYukiko SasakiMari Ando,Izumi Aoyagi
Μουσική: Sangatsu
Σκηνικά: Shusaku Futamura
Δραματουργία: Sebastian Breu
Κοστούμια: Yuko Ikeda (Luna Luz)
Μάθημα ανατομίας: Nao Kusumi
Διεύθυνση Σκηνής: Koro Suzuki
Ήχος: Norimasa Ushikawa
Φωτισμοί: Tomomi Ohira
Βίντεο: Shimpei Yamada
Παραγωγός: Akane Nakamura
Διεύθυνση ομάδας: Tamiko Ouki
Παραγωγή: Kunstenfestivaldesarts (Βρυξέλλες)
Διεύθυνση παραγωγής: chelfitsch (Τόκυο)
Εκτέλεση παραγωγής: precog (Τόκυο)
Σε συμπαραγωγή με: Festival d’Automne (Παρίσι), Les Spectacles vivants – Centre Pompidou (Παρίσι), HAU Hebbel am Ufer (Βερολίνο), La Bâtie – Festival de Genève (Γενεύη), KAAT – Kanagawa Arts Theater (Καναγκάουα), Kyoto Experiment (Κυότο), De Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg (Ρόττερνταμ), Dublin Theatre Festival (Δουβλίνο), Théâtre Garonne (Τουλούζη), Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (Αθήνα)
Υποστήριξη φιλοξενίας: KAAT (Kanagawa Arts Theatre), Kyoto Experiment
Ευχαριστίες: Steep Slope Studio
Με την υποστήριξη: Agency for Cultural Affairs Government of Japan in the fiscal 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου