photo by C.Houliaras & T.Katsimihas

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

3rd myth buster

"Ιαπωνία= Κίνα;;;"
 
«Να ένα Κινεζάκι!»

Έχει συμβεί αναμφισβήτητα σε όλους μας (εμάς, τους Ελληνοϊάπωνες) και για καιρό πιστεύαμε ότι ήταν ένα αθώο λάθος, απλά θέμα έλλειψης εξοικείωσης με τους διαφορετικούς λαούς. 

Θεωρούσαμε δηλαδή ότι όπως κι εμείς λέγαμε όλους τους ανοιχτόχρωμους γαλανομάτηδες «Σουηδούς», όλους τους κοκκινοτρίχηδες «Ιρλανδούς», έτσι και όλος ο κόσμος έλεγε όλους τους «σχιστομάτηδες» «Κινέζους». Από απλή άγνοια και χάριν γενίκευσης.

Ήρθαν όμως στην πορεία κάποιες συναντήσεις, κάποιοι διάλογοι, που μας έκαναν να αναρωτηθούμε αν ο κόσμος-κυρίως της Ελλάδας- ξέρει για τι πράγμα μιλάμε όταν λέμε «Ιαπωνία» και «Κίνα».

Και καταλήξαμε στο ότι πρέπει να εντάξουμε το θέμα σε ένα ακόμα myth buster, γιατί πραγματικά υπάρχει ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε ότι:

Η Ιαπωνία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Κίνα!!!

Photo by C.Houliaras & T.Katsimihas

Πολλοί θα σπεύσουν να κοροϊδέψουν «τι; Για «Λαίδη» μας περάσατε; Που έβλεπε το τσουνάμι και μιλούσε για τις καταστροφές στην «Κίνα»;»

Έλα μου ντε που εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι η μόνη που φέρει τέτοια παραπληροφόρηση…. Δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχουν ρωτήσει:

«Από πού είσαι;»
«Είναι η μητέρα μου/ο πατέρας μου από Ιαπωνία»
«Α! Μιλάς Κινέζικα;!»
«……(κενό ανταπόκρισης)»

Ή που μας έχουν συστήσει ως «Ελληνο-ιαπωνέζες» και μας ρωτούν:

«Και πηγαίνεις συχνά στην Κίνα;»
«μμμμ… Όχι, συνήθως κατεβαίνω τέρμα»

Και άλλα πολλά που έκαναν συνήθως την παραπληροφόρηση των Αμερικανών ότι η Ελλάδα είναι ένα τροπικό νησί, καρφί στον Ισημερινό όπου έχουμε πάντα καλοκαίρι, να φαντάζει πταίσμα…

Αν και για όσους παρακολουθούν το μπλογκ, δε νομίζουμε ότι χρειάζεται η διευκρίνιση, εμείς θα την κάνουμε για να έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη. Και επαναλαμβάνουμε:

Η Ιαπωνία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Κίνα!!

Είπαμε! Ιαπωνία δεν είναι Κίνα! (Photo by C.Houliaras & T.Katsimihas)

Θα παραθέσουμε κάποια στοιχεία, γεωγραφικά, ιστορικά, ανθρωπολογικά, καθημερινά κλπ για να καλύψουμε το θέμα όσο νομίζουμε ότι χρειάζεται:

1)      Η Ιαπωνία είναι χώρα! Με πρωτεύουσα το Τόκυο
Χάρτης Ιαπωνίας
2)     Είναι ουσιαστικά ένα σύμπλεγμα 6,852 νησιών, που απλώνεται κατά μήκος της ακτογραμμής της Ανατολικής Ασίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Δεν διαθέτει ηπειρωτικό κομμάτι. Τα κύρια νησιά της είναι τέσσερα (4), τα Hokkaido, Honshu, Shikoku & Kyushu

3)     Το όνομα της χώρας (Nippon ή Nihon  στα Ιαπωνικά) σημαίνει «καταγωγή/αρχή» και «ήλιος», ή αλλιώς-όπως είναι και γνωστή- «Χώρα του ανατέλλοντος ηλίου». Η σημαία της είναι το λευκό φόντο με τον κατακόκκινο κύκλο στη μέση.
4)     Ο πληθυσμός της χώρας ξεπερνά τον αστρονομικό-για εμάς- αριθμό των 127 εκατομμυρίων ανθρώπων, το οποίο όμως δεν συγκρίνεται επ’ ουδενί με τα 1,3 δις. Κινέζων!

5)     Η επίσημη γλώσσα είναι τα Ιαπωνικά, τα οποία διαφέρουν από τα Κινεζικά, και ηχητικά και στον γραπτό λόγο. Τα Ιαπωνικά είναι συλλαβική γλώσσα και επομένως ακούγονται πιο ήπια στο αυτί από ότι τα Κινεζικά, που έχουν πολλά σύμφωνα. 

6)     Η αλήθεια είναι όμως ότι τα Ιαπωνικά διαθέτουν 3 γραφές (hiragana, katakana, kanji), οι οποίες χρησιμοποιούνται παράλληλα στον γραπτό λόγο, η μία εκ των οποίων (kanji) είναι τα Κινεζικά ιδεογράμματα. Ο τρόπος που προφέρονται τα γράμματα αυτά και οι λέξεις στις οποίες αντιστοιχούν, είναι εντελώς διαφορετικός από τον Κινεζικό τρόπο. Παρόλα αυτά, σε μεγάλη ανάγκη, ένας Ιάπωνας και ένας Κινέζος, μπορούν να συνεννοηθούν για τα βασικά μέσω γραφής. Σε πολύ μεγάλη ανάγκη όμως!
Hiragana & Katakana(τα Kanji είναι πάρα πολλά για να χωρέσουν!)
7)     Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας χαρακτηρίζεται από ομοιογένεια, αποτελούμενος κατά 98,5% από Ιάπωνες και μόνο 1.5% άλλες εθνικές ομάδες.

8)    Το πολίτευμα της Ιαπωνίας είναι η Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, σε αντίθεση με την Μονοκομματική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κίνας

9)     Το προσδόκιμο ζωής στην Ιαπωνία είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο (τι πίνουν και δεν μας δίνουν!) και φτάνει τα 82,17 χρόνια-για τους άντρες είναι78,87 και για τις γυναίκες 85,66 (κυρίες μου, μήπως να πηγαίναμε κατά Ιαπωνία μεριά;!)
80βάλε & keeps on walking!
10) Η επίσημη θρησκεία της Ιαπωνίας είναι ο Σιντοϊσμός, ενώ υπάρχουν και πολλοί Βουδιστές. Η Κίνα έχει κυρίως Βουδιστές και Ταοϊστές. Και αυτό τώρα τελευταία, δειλά δειλά, γιατί ως γνωστόν επί Κομουνισμού θρησκεία δεν αναγνωρίζεται…

11)  Η γενετική καταγωγή των Ιαπώνων, αν και όχι ξεκάθαρη, θεωρείται ότι είναι Κινεζικής και Κορεατικής καταβολής. Εξ’ ου και οι βασικές ομοιότητες στο παρουσιαστικό των ανθρώπων από τις χώρες αυτές. Παρόλα αυτά, μετά τις αρχικές προσμίξεις, το κάθε έθνος μετεξελίχθηκε ξεχωριστά-ειδικά δεδομένου ότι η Ιαπωνία είναι και νησιωτική χώρα αποκομμένη από την ηπειρωτική γη-με αποτέλεσμα να διαφέρουν σε αρκετά φαινοτυπικά χαρακτηριστικά.

12) Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά; Είναι δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα, και για αυτό τα παραθέτουμε με κάθε επιφύλαξη. Υποτίθεται ότι οι Ιάπωνες έχουν πιο ελαφριά απόχρωση δέρματος από τους Κινέζους-πράγμα που ίσως και να σχετίζεται και με την ειδική φροντίδα του δέρματος (κρέμες, αντιηλιακά, ομπρέλες) που είναι προτεραιότητα στην καθημερινότητα των Ιαπωνίδων, κυρίως. Επίσης έχουν πιο στρογγυλό σχήμα προσώπου, ενώ οι Κινέζοι έχουν περισσότερες γωνίες. Διαφορές υπάρχουν και στα μάτια (των Ιαπώνων θεωρούνται πιο μεγάλα), σε συνδυασμό με το ύψος των ζυγωματικών. Η αλήθεια όμως είναι ότι καθώς οι Κινέζοι αποτελούν ένα τεράστιο σύνολο, από πολλές διαφορετικές καταγωγές, παρουσιάζουν οι ίδιοι μες στον πληθυσμό τους μια αρκετά μεγάλη ποικιλία εξωτερικών χαρακτηριστικών, με αποτέλεσμα κάποιοι Κινέζοι να μοιάζουν περισσότερο με Ιάπωνες παρά κάποιοι Ιάπωνες!

13) Έντονες διαφορές-και ίσως ένας πιο σίγουρος τρόπος να ξεχωρίσει κάποιος έναν Ιάπωνα από έναν Κινέζο από το να κοιτάει επίμονα τα μάτια του ή τα ζυγωματικά του- υπάρχουν στον τρόπο ντυσίματος και στη γλώσσα του σώματος. Οι Ιάπωνες υποκλίνονται για οποιονδήποτε λόγο-οι Κινέζοι δεν το έχουν αυτό στην κουλτούρα τους- και αν ξεφυλλίσετε κανένα περιοδικό μόδας, ή παρακολουθήσετε γκρουπ τουριστών στην Ακρόπολη, θα καταλάβετε γιατί σας παραθέτουμε σε κάτι τόσο επιφανειακό σαν αναγνωριστικό μέσο!
Διαφορετικές κλίσεις υπόκλισης
14) Πέρα όμως από τις διαφορές των δύο χωρών, υπάρχουν και ομοιότητες: αυτές αφορούν γενετικά χαρακτηριστικά (που είναι συνήθως γενικά χαρακτηριστικά των Ασιατικών λαών), όπως η δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς επίσης η έλλειψη του ενζύμου που μεταβολίζει το αλκοόλ (με αποτέλεσμα να γίνονται κόκκινοι και να μεθούν με πολύ μικρότερη ποσότητα αλκοόλ από άλλες εθνότητες), καθώς επίσης και κάποια φαγητά, κυρίως Κινέζικες συνταγές που βρήκαν τον δρόμο τους για τις κουζίνες της Ιαπωνίας και κέρδισαν την αγάπη των Ιαπώνων.
Ιαπωνική κουζίνα δεν είναι ΜΟΝΟ ωμά όμως..
ζί15)  Είπαμε υπάρχουν ομοιότητες, αλλά σε γενικές γραμμές η Ιαπωνική και η Κινεζική κουζίνα διαφέρουν πάρα πολύ. Εκεί που η Ιαπωνική κουζίνα χρησιμοποιεί πολλά υλικά ωμά ή ελαφρά μαγειρεμένα (φρέσκα λαχανικά, ψάρια κλπ) και προτιμά να κρατάει τις γεύσεις της ελαφριές και διακριτικές, η Κινεζική κουζίνα , την οποία επίσης για πολλά χρόνια, μέχρι να γίνει το μπαμ και να γεμίσει η Αθήνα Ιαπωνικά εστιατόρια (κυρίως «σουσάδικα»), οι Έλληνες την ταύτιζαν με την Ιαπωνική, επιδίδεται κυρίως σε τηγανιτά πιάτα, πηχτές σούπες και έντονες σάλτσες με πολλά μπαχαρικά.


ένα κινέζικο "πιάτο" με τις σαλτσούλες του και τα μπαχάρια
(
16) Και για να κλείσουμε, έχετε υπόψη σας ότι το να πεις έναν Ιάπωνα Κινέζο και το αντίθετο, ή το να εκθειάσεις την μια χώρα έναντι της άλλης στο λάθος άτομο, θα προκαλέσει μια ελαφρά δυσαρέσκεια. Περισσότερο στους παλιούς παρά στους νέους, αλλά… Αυτή πηγάζει από τα παλιά τα χρόνια, τα χρόνια των πολέμων μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας-όπου η Ιαπωνία προσπαθούσε να κυριαρχήσει επί της Κίνας και να επεκτείνει τα σύνορά της ,οπότε είναι ο κακός «κατακτητής» για τους Κινέζους, και από την άλλη πλευρά γιατί οι Ιάπωνες (εντάξει, το ομολογούμε! Καλοί καλοί, αλλά έχουν μια έμφυτη «υπεροψία» ότι έχουν μια ευγενική καταγωγή κλπ) θεωρούν ότι η Ιαπωνία της κουλτούρας, της υπεροχής, της εξέλιξης, της ποιότητας, της δύναμης , δεν πρέπει να συγχέεται με ένα έθνος που επιδίδεται σε φτηνές μαζικές παραγωγές, συνήθως χαμηλής ποιότητας, και που μέσα στην υπερβολικά πολυπληθή της ύπαρξη δεν δύναται να εξασφαλίζει ποιότητα ζωής, καλό βιοτικό επίπεδο στους πολίτες της.

Δώρο για τον Ιάπωνα πεθερό; Δεν νομίζω!
Χωρίς μικρότητες, με απόλυτο σεβασμό και στους δύο πληθυσμούς (για την Ιαπωνία τα λέμε συνέχεια, αλλά και η Κίνα είναι χώρα με σημαντικό πολιτισμό πολλών ετών που έχει προσφέρει και σημαντικές βάσεις στον Ιαπωνικό, και με εντυπωσιακούς ρυθμούς εξέλιξης και εισχώρησης στις σύγχρονες αγορές), κλείνουμε και αυτό το myth buster με την ελπίδα να ξεκαθάρισαν κάποια λίγα πράγματα.
Και προς Θεού! Αν τύχει να πάτε να γνωρίσετε νέα πεθερικά και είναι Ιάπωνες, μην αγοράσετε οτιδήποτε “made in China”!!! Μπορεί να (ΘΑ) παρεξηγηθούν! Παρόλο που η ίδια η Ιαπωνία έχει πλέον πολλά εργοστάσιά της στην Κίνα! ΚΑι ίσως τότε να μην σας δώσουν το "made in Japan" χέρι της κόρης τους!

5 σχόλια:

  1. Para poly eustoxes paratiriseis kai plirofories ! Apo oso mporo na krino apo tin epafi mou me tous filous mou apo tin Iaponia kai apo osa exo diavasei sxetika ola auta pou anaferontai edo einai akrivos etsi kai poly oraia diatypomena.
    Einai ontos periergo to synaisthima na akous anthropous simera na sygxeoun tis dyo koultoures me tetoio tropo, to idio periergo synaisthima pou eixa kapote otan akousa kapoion na leei "....ma ego nomiza oti i Ellada einai ena mikro nisi exo apo ti Romi......(!!!!)" [alithini istoria kai oxi anekdoto !!].
    Nomizo oti auti i anafora stis dyo koultoures se auto to site xekatharizei polla pragmata. Sxetika me tin proeleusi ton Iaponon tha ithela na prostheso kai tin yparxi ton Ainu. Autoi oi anthropoi tis boreias Iaponias exoun toso idiaitera xaraktiristika pou fainetai na min proerxontai apo kanena allo meros tou kosmou. Den exo xanadei tetoia xaraktiristika pouthena allou kai tha itan para poly endiaferon na meletithei i istoria tous.

    Elpizo loipon sto mellon na elattothei auti i sygxisi pou yparxei sxetika me diaforetikes xores kai koultoures san autes tis Iaponias kai tis Kinas. Parolo pou yparxoun vevaia kapoia koina simeia metaxy tous, oson afora omos stous anthropous ton xoron auton tha elega oti einai auto pou stin Ellada leme "kamia sxesi".
    Tha enimerothoume loipon gia tis toso endiaferouses kai synarpastikes koultoures kai anthropous pou yparxoun gyro mas i tha exakolouthoume na mperdeuoume tin Iaponia me tin Kina kai na psaxnoume tin Ellada exo apo ti.....Romi (?!!)

    Tasos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστούμ Τάσο για το σχόλιο, γενικά δε θα είχαμ απολύτως κανένα πρόβλημα να μας έλεγαν Κινέζες αν όντως ήμασταν.

    όσο για τους Ainu ευτυχώς πλέον γίνονται πολλές μελέτες.γενικά οι σημερινοί Ιάπωνες κατάγονται απο δυο προελεύσεις: Jomon (αυτόχθονές-όσο γίνεται- οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν και τους Ainu) και Yayoi μεταγενέστεροι Ιάπωνες με προέλευεση απο Κίνα/Κορέα. Οι διαφορές στα χαρακτηριστικά τεράστιες.οι πρώτοι με πιο μεγάλα μάτια, πιο σκληροτράχηλοι, οι δέυτεροι πιο μμμμ ασιάτες? με πιο σκιστά μάτια..τέλος πάντων..κάθε χώρα έχει τα καλά της.. απλά εμείς είμαστε Ελληνο-Ιαπωνέζες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nai Grumpy exeis dikio, kathe xora exei ta kala tis kai den yparxei tipota poio oraio apo to na voionei kaneis autes tis diafores kai omoiotites. Einai isos to poio synarpastiko pragma pou yparxei.
    Kai fysika kai i Kina exei para polla endiaferonta kai oraia na deixei kai auto einai mia alli istoria. Xreiazontai polles zoes gia na mathei kaneis esto ta vasika apo tis koultoures pou yparxoun gyro mas.

    Poly endiaferon auto pou eipes gia tous Jomon kai Yayoi, den to ixera ! Tha to koitaxo.
    Kati allo poly idiaitero episis einai oi anthropoi stin Okinawa. Auto fainetai na einai ena olokliro kefalaio...

    Syndiasmos Iaponias me Ellada loipon...auto gia mena simainei diplo endiaferon :-)

    Tasos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ είχα διαβάσει ότι οι Κινέζοι, οι Κορεάτες, οι Ιάπωνες και οι Ινδιάνοι είναι απόγονοι μογγολικών φύλων που απλώθηκαν με τους αιώνες από τη Σιβηρία και εγκαταστάθηκαν στην Νότιοανατολική Ασία και Αμερική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή τα katakana και τα hiragana δεν υπάρχουν στην κινεζικη γραφή; Μόνο kanji; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή