photo by C.Houliaras & T.Katsimihas

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Γιορτές στην Ιαπωνία

«Ήρθαν τα Χριστούγεννα και (σε πολύ λίγο) η Πρωτοχρονιά!!! Λα λα λα λα λα…»

Ήρθαν και φέτος τα Χριστούγεννα και αναμένουμε πλέον-ξενυχτισμένοι και παραφαγωμένοι- το έτος 2011… Να δούμε τι θα μας φέρει…

Οφείλουμε λοιπόν σαν σωστά wise monkeys να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες πληροφορίες για το τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην άλλη πλευρά της υφηλίου:

Γιορτές στην Ιαπωνία και ερχομός του νέου Έτους!!

Οι Ιάπωνες παραδοσιακά δε γιορτάζουν Χριστούγεννα –πέραν του μικρού αριθμού Χριστιανών που υπάρχουν στη Νότια –κυρίως- Ιαπωνία αλλά σίγουρα γιορτάζουν μεγαλόπρεπα τον ερχομό του Νέου Έτους (oshogatsu)...

Ο εορτασμός του Νέου χρόνου αποτελούσε ανέκαθεν στην Ιαπωνία, τη μεγαλύτερη γιορτή του έτους. Οι Ιάπωνες γιόρταζαν τον ερχομό του νέου έτους βάσει του Κινέζικου Ημερολογίου, ωστόσο από το 1873 (5 χρόνια μετά την Αποκατάσταση του Meiji) υιοθέτησαν το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και γιορτάζουν την πρώτη μέρα του χρόνου, την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.


Περιμένοντας το Νέο Έτος…

Οι προετοιμασίες ξεκινούν από τις αρχές Δεκέμβρη οπότε και όλοι οι Ιάπωνες ετοιμάζουν ένα είδος κάρτ-ποστάλ –τις λεγόμενες negajo- οι οποίες είτε έχουν πάνω σκίτσα του «ζώου» που αντιπροσωπεύει το Κινέζικο Ημερολόγιο (φέτος θα γιορτάσουμε τη χρονιά του Λαγού! Δηλαδή όπου φύγει –φύγει κυριολεκτικά εδώ στην Ελλαδίτσα) είτε εκτυπώνοντας κάποια οικογενειακή φωτογραφία πάνω τους, ενώ στο πίσω μέρος γράφουν ευχές οι οποίες αφορούν κυρίως ευχαριστίες για την υποστήριξη και βοήθεια που έλαβαν τη χρονιά που πέρασε καθώς και ευχές-παράκληση για υποστήριξη και τη νέα χρονιά. Στέλνονται σε συνεργάτες, οικογενένεια και φίλους ενώ ΠΡΟΣΟΧΗ-ΠΡΟΣΟΧΗ ποτέ δε στέλνουν σε άτομα που γνωρίζουν ότι έχασαν, τη χρονιά που πέρασε, κάποιο συγγενικό πρόσωπο... Όλες οι κάρτες πρέπει βάσει ετικέτας να αποστέλονται πριν τη νέα χρονιά, ενώ τα Ιαπωνικά ταχυδρομεία τις παραδίδουν – Ω ΝΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ- την 1η Ιανουαρίου! Όπως καταλαβαίνετε, για να παραδοθεί το βουνό των καρτών, προσλαμβάνονται εποχιακοί «Ταχυδρόμοι» κυρίως φοιτητές που θέλουν να βγάλουν ένα καλό χαρτζιλίκι! 


Photo by C. Houliaras & T. Katsimihas


Όταν φτάνουν οι τελευταίες μέρες του έτους, οι Ιάπωνες επιδίδονται σε έναν ΜΕΓΑΛΙΩΔΗ καθαρισμό  των σπιτιών και των χώρων εργασίας τους, έτσι ώστε το Νέο Έτος να τους βρει καθαρούς και γυαλισμένους δηλαδή κυριολεκτικά ολοκαίνουργιους στην καινούργια χρονιά!

Η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι μια πολύ σημαντική μέρα  και είναι παράδοση να τρώνε noodles (toshikoshi soba) καθώς  οι μακρυές και γερές νούγιες αντιπροσωπεύουν τη μακροζωία και την ευημερία! Οι οικογένειες συγκεντρώνονται στα σπίτια –κάτι σαν το δικό μας Ρεβεγιόν- και περιμένουν την αλλαγή της ώρας τρώγοντας, πίνοντας, ακούγοντας μουσική, μέχρι να φύγουν μετά τα μεσάνυχτα για τον κοντινότερο Σιντοϊστικό Ναό προκειμένου να προσευχηθούν. Τα μεσάνυχτα ακριβώς, οι Βουδιστικοί Ναοί χτυπούν 108 φορές τις καμπάνες τους , σηματοδοτώντας τη νέα χρονιά!

8 σχόλια:

  1. (...υπομονή! Ακολουθούν και άλλες πληροφορίες εντός των ημερών!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά, κοριτσιά :)
    Μια ερώτηση έχω, εάν μπορείτε να μου απαντήσετε:
    Γιατί χτυπούν 108 φορές οι καμπάνες; Προφανώς κάτι συμβολίζει ο αριθμός, αλλά τί;

    (Έχω πάθος με την Ιαπωνία, από μικρή ρουφούσα οποιαδήποτε πληροφορία :) )

    Ευχαριστώ,
    Ευγενία ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευγενία ευχαριστούμε για το σχόλιο! οι 108 φορές που χτυπούν τις καμπάνες συμολίζει τα 108 ανθρώπινα μμμ.. αμαρτήματα βάσει της Βουδιστικής πίστης. χτυπούν λοιπόν τις καμπάνες για να "απαλαγούν" οι Ιάπωνες απο αυτά! κάτι σαν εξαγνυσμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και αν αναρωτιέσαι τί είδους αμαρτήματα είναι αυτά..δεν είναι ακριβώς αμαρτήματα..είναι τα 108 "παθη" που πρέπει να ξεπεράσει ο άνθρωπος για να πετύχει τη ΝΙΡΒΑΝΑ... για παράδειγμα: εγωισμός, φιλοδοξία, δυσφήμηση, βσλαφημία, υποκρισία, σαρκασμός, προκατάληψη, ξεδιαντροπιά,τζόγος..και άλλα πολλά...είναι ο τρόπος δηλαδη με τον οποίο πρέπει να ζεί ένας καλός Βουδιστής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σ'ευχαριστώ πολύ, καλό μου μαϊμουδάκι :)

    Πάντως, ωραία η αντίθεση με τα 7 (μόνο) αμαρτήματα του Χριστιανισμού. Ξεμπερδεύεις πιο Δύσκολη δουλειά η Νιρβάνα τελικά :)
    Ευγενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μην ξεχάσω να αφιερώσω και στα τρία μαϊμουδάκια αυτό:
    http://www.youtube.com/watch?v=chwADnoFDng&playnext=1&list=PL7AF04824943088D1&index=2

    Ευγενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ααα καλά είσαι.. πολύ δουλειά και βασικά άντε να τα 8υμάσαι και τα 108 για να τα τηρήσεις! Ιάπωνες... αλλά πάλι.. το έχουν με την ταλαιπωρία...σκέψου..μόνο πόσο κάντζι γράμματα έχουν...χιλιάδες...
    ευχαριστούμε για τη μουσική... απίθανο πώς Έλληνες ξέρουν τόσα για Ιαπωνία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ευχαριστούμε πολύ! Καλές-υπόλοιπες-γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή